2014. november 25., kedd

ODP 2014. – jöttek, láttak, ajánlottak

Pontosan 42 pontos Ajánlásban foglalta össze az Országos Diákparlament azokat a javaslatokat, amelyeket iskoláikból, és az azt követő fórumokon gyűjtöttek a diákönkormányzati képviselők, és hoztak el Székesfehérvárra november 21-23-án. Az Ajánlások további sorsa, hogy a parlamenti bizottságok, kormányzati döntéshozók, minisztériumok és országgyűlési képviselők szakmai döntéseit befolyásolja.
Az alapvető higiéniai kérdésektől a menzán és a közlekedésen át a mindennapos testnevelésig, a nyelvvizsgát érintő kérdéseken át a pontszámokig széles a paletta, amely a diákok probléma, illetve ajánlás listáján szerepel.  Az anyag egyébként hozzáférhető, bárki számára elérhető és olvasható a diakonkormanyzat.hu internetes oldalon és már a facebookra is felkerült.
A háromévente megrendezésre kerülő Országos Diákparlament, melynek létjogosultságát egyes években megkérdőjelezték, idén érett, demokratikus, jogaival élni képes szakmai fórumként jelentkezett és szólította meg a kormányzati döntéshozókat. Képes volt párbeszédet is kialakítani, hiszen a diákparlament nyitó plenáris ülésén Sipos Imre, köznevelésért felelős helyettes államtitkár, Hanesz József, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke, és Thaisz Miklós főosztályvezető  az Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről, várta és fogadta a feléjük záporozó kérdéseket. A fórumot  dr. Jásper András diákjogi szakértő moderálta.
A mikrofon nem sokat pihent, és a három órára tervezett rendezvény hosszabbítással ért véget. A döntéshozók nagy odafigyeléssel válaszoltak a diákképviselők felvetéseire, miközben azok megtapasztalhatták, hogy a demokrácia nem könnyű műfaj: időigényes, nagy elfogadást igényel, és gyakorlásáról van mit tanulni. Tanulságos beszédtéma volt még másnap is, hogy a felszólalás formája, tartalma, a válaszokra adott reakciók mind-mind fontos elemei a hatékony közös munkának. A népszerű felvetésekre és válaszokra adott elismerések keltette tapsvihart, azonban még a demokrácia bölcsőjében is megirigyelték volna.
A szekciók a diákönkormányzatok munkáját és tevékenységét, a közösségi szolgálat kérdéseit, az iskolai és kollégiumi konfliktusok témakörét, a jól működő diákközösségek lehetőségeit járták körbe. A saját és képviseletükben hozott kérdések megfogalmazásán túl lehetőség volt tapasztalatokat cserélni, javaslatokat tenni, közösen ötletelni vagy éppen a szakmai vezetőktől új ismereteket szerezni.
A záró plenáris méltó befejezése volt a három napos intenzív munkafolyamatnak, és ahol Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár elismerően szólt a diákképviselők munkájáról és kiemelte a 42 pontos Ajánlás megszületésének jelentőségét, melyet több szaktárcához eljuttatnak. Hangsúlyozta, hogy a közétkeztetés, intézményfenntartást, iskolán belüli hatékonyabb kommunikáción túl fontosnak tartja, hogy a diákokat érintő jogok a diákok számára is érthető nyelvezettel is hozzáférhetőek legyenek.
KovátsAndrea