2015. szeptember 27., vasárnap

Lee Child: Rögös út

A General Press Kiadó újra megjelentette a már szinte megszerezhetetlen Lee Child regényt. A Rögös út dizájnja folytatja a Hiba nélkül és a Bosszúvágy című kötetekkel bemutatkozott új, modern, egységes megjelenést.
A Rögös út a tizedik Jack Reacher regénye a szerzőnek. Magáról a sorozatról azt érdemes tudni, hogy a történetekben csak a főszereplő Jack Reacher személye az állandó. Minden egyes kötet, önálló történet, így a megjelenési sorrendtől függetlenül is olvasható.
A főszereplő Jack Reacher egykori katonai rendőr. Azt a kérdést, hogy miért is hagyta ott a sereget általában homályos utalásokkal szokta elütni. (Aki igazán kíváncsi a válaszra, az Az ügy című kötetben keresse a választ!) Reacher személyében Lee Child nagyszerű karaktert teremtett. Nagy igazságérzet, fanyar humor, kiváló logika és megfigyelő készség s persze kemény ököl jellemzi. Én nagyon megkedveltem.
A regény címéről az alábbi párbeszéd árulkodik:
„– Akkor mit fog csinálni?
– A rögös utat választom – mondta Reacher.
– És az mi?
– A katonai rendőrségnél így hívtuk, ha egy nyomozás nem akart beindulni. Azt mondtuk, akkor a rögös úton kell nekivágni. Amikor tényleg keményen meg kell dolgoznunk egy nyomozással. Tudja, mindent a legelejéről kezdeni, mindent újra megvizsgálni, és végigizzadni a legapróbb részleteket is, átgondolni a nyomokat.”

Nekem nagyon tetszett ez a könyv. Kedveltem Reacher rámenős konokságát, ahogy újra és újra nekiindult az ügynek. Kitartóan illesztgette össze az információ morzsákat. Remek nyomozás volt, csak ajánlani tudom, akár elsőként olvasott Lee Child regénynek is.
Fülszöveg
Jack Reacher, az egykori katona épp egy New York-i kávézó teraszán üldögél, és egy dupla feketét kortyolgat, amikor véletlenül szemtanújává válik egy egészen hétköznapinak tűnő jelenetnek. Egy férfi beszáll a kocsijába, és elhajt. Bárki más számára ez egy említésre sem méltó történés lenne, Reacher azonban kiváló megfigyelő, és tudja, itt valami nincs rendjén. Nem sokkal később kiderül, neki volt igaza: egy elképesztő emberrablási ügybe keveredik. Az áldozat egy titkos katonai akciókat végrehajtó biztonsági cég dúsgazdag főnökének csodaszép, fiatal felesége és az asszony kislánya. Miután az emberrablók egyre több pénzt követelnek, és mind több furcsa, érthetetlen körülményre derül fény, Reacher úgy dönt, hogy saját nyomozásba kezd. Úgy érzi ugyanis, hogy senkit sem érdekel igazán a nő és a gyermeksorsa, csak őt...
Lee Child regényének újbóli kiadásában a szerző közkedvelt, öntörvényű hőse olyan játszmába keveredik, amelyben senki sem az, aminek látszik, és minden kimondott szó mögött rejtett szándékok és mélyre temetett titkok húzódnak.

Adatok
Eredeti cím : The Hard Way
ISBN: 9789636438067
Megjelenés: 2015.
Kötésmód: ragasztott kartonált
Oldalszám: 352
Méret [mm]: 138 x 197 x 24

Tömeg [g]: 360