2017. szeptember 17., vasárnap

Jodi Picoult - Házirend

Szeretem, ha egy történet szól valamiről, valamint szeretem a krimiket. Szeretek gondolkodni megoldásokon, problémákat megoldani és együtt izgulni a szereplőkkel. Érzelmileg megérint a szereplők, a történet vidámsága s fájdalma egyaránt. Ebben a könyvben mindegyik benne van. Köszönöm.

Az íróról:
„Jodi Picoult ünnepelt bestsellerszerző az Egyesült Államokban. Eddig megjelent tizenhat regényével számos díjat nyert, kötetei rendszeresen vezetik az irodalmi ranglistákat. Az Athenaeum Kiadó gondozásában megjelent A nővérem húga (2006), Elrabolt az apám (2007), Tizenkilenc perc (2008) és Szívtől szívig (2009) hazánkban is nagy sikert aratott. Jodi Picoult három gyermekével, férjével, három spánieljével New Hampshire-ben él.” (Libri, 2017)

A műről röviden
„Jacob Hunt nem átlagos tinédzser: Asperger-szindrómája van. Képtelen értelmezni a szociális jelzéseket, sehogy sem találja a helyét kortársai között, és még attól is retteg, ha egy másik ember szemébe kell néznie. A fiút semmi sem érdekli jobban, mint a bűntények felderítése.
Mindent tud a nyomozói munkáról, és nemegyszer valódi bűntények helyszínén is feltűnik, frászt hozva ezzel a vermonti kisváros rendőreire.
Amikor Jacob segítője, egy fiatal gyógypedagógus lány brutális gyilkosság áldozatává válik, fordul a kocka, és most a rendőrség jár Jacob nyomában. A fiú érzelemmentessége, üres tekintete és szokatlan reakciói pedig szinte felérnek egy beismerő vallomással...
Jodi Picoult kíméletlenül őszinte regényéből megtudjuk, milyen nehézségekkel kell megküzdeniük azoknak a családoknak, akik autista gyermekeket nevelnek - és közben éles kritikát kapunk az amerikai igazságszolgáltatási rendszerről és a szenzációhajhász, előítéletes kisvárosi társadalomról is. A Házirend azonban krimiként is megállja a helyét, hiszen az első oldaltól az utolsóig kísérti az olvasót a kérdés: bűnös-e Jacob Hunt?” (Picoult, 2017)

Olvastam már az írónő művei közül, ezért nem ért meglepetésként, hogy minden szereplő bőrébe belebújhatunk egy kicsit. Ismét egy jól körbejárt, sokféle szem- és nézőpontot felsorakoztató történetről beszélhetünk. Kellően megismerhetünk minden körülményt ahhoz, hogy rájöjjünk, ez a szomszédban is előfordulhatott volna. Mindamellett, hogy betekintést nyerhetünk egy „fogyatékkal élő” fiatal mindennapjaiba, a családja életébe, egy remek krimit kapunk még ajándékba, hiszen a történet maga egy bűntény köré épül. A fejezetek közé ékelődött bűnügyi esetek leírásai is egységet alkotnak a történettel magával, keretet adva Jacob hobbijának. Ezen felül pedig remek betekintést kaphatunk az amerikai igazságszolgáltatás működésébe, ami elég érdekes, hiszen sokban különbözik az itthoni eljárásoktól. Mindenkinek ajánlom ezt a könyvet, aki érintett az autizmus-asperger témában, illetve annak is, aki úgy gondolja, hogy tágítaná a látásmódját. Aki a krimiket szereti csak, az sem fog unatkozni, illetve mérheti ő is az időt, hogy ki oldja meg hamarabb az esetet, ő vagy a történet maga. Jodi Picoult ismét nem játszik megmondó embert, látnokot vagy ítészt, viszont remek képet ad mind a kialakult és kialakuló helyzetről, mind a társadalomról. Sokszor előfordul a könyvben a „kommunikációs nehézség”, mellyel Jacob is küzd, pedig a megfelelő kérdések feltételével minden egyszerűen megoldódik, csak erre sajnos sokszor későn jövünk rá a való életben is. Pedig ha egy kicsit egyénre szabnánk a közléseinket, és nem saját magunkból indulnánk mindig ki, lehet, hogy bizonyos szituációk könnyebben orvosolhatók lennének vagy hamarabb derülne ki, hogy mi a teljes igazság. A könyv címe az, hogy „Házirend”, és első hallásra nekem is a soha be nem tartott iskolai házirend jutott róla eszembe, ám ez ennél jóval több. Fontosságát pedig mi sem jelzi jobban, mintha belegondolunk, hogy ha szorult belénk némi önismeret, akkor rájöhetünk, hogy alapvetően mindenki a saját játékszabályai alapján éli az életét.

Adatok:
  • ISBN 978 963 293 713 7
  • Terjedelem: 288 oldal
  • Méret: 135 x 215 mm
  • Kötés: füles, kartonált
  • Ára: 3999 Ft
  • Megjelenés: 2017. 08. 21.
  • 3. kiadás, új borítóval