2018. november 10., szombat

5+1. tévedés a jógáról


Tara Stiles: Gyógyító jóga + DVD-melléklet
az Élj egészségesen a saját szabályaid szerint című könyv szerzőjétől, Deepak Chopra előszavával
(Édesvíz Kiadó, Budapest, 2017.)
Következő életemben jógatanár, műfordító és pilóta leszek!  Most beszéljünk csak az elsőről: a jógatanár minden nap jógázik, van annyi esze, hogy tudja, hogy mit érdemes enni és mit nem, ráadásul örökké él.
1.       Maaajd, egyszeeeeer kipróbálom a jógát, mert most más dolgom van
Akár nincs is plusz időre szükség ahhoz, hogy jógázz. Épp ahogy levegőt veszel, elhalt hámsejtet potyogtatsz vagy kikecmeregsz reggel a puha ágyból. A jóga benne van mindebben: a helyes lélegzetvételben, a szabályos mozgásban vagy a kéjesen cicás nyújtózkodásban még a meleg takaró alatt.
A jóga becsapós. Ha tudsz róla valamennyit, rászoksz, mert egyszerre lazít és összerendez. Ilyen alattomos gyakorlat például a kéz-, lábfej és -ujj torna. Egyszerűen annyira jólesik, hogy azon kapod magad, hogy bár mással foglalkozol, mintegy mellékesen gyakorolsz, mert jó.

2.       A jóga elveszi az időt a tanulástól
Milyen kifinomult kifogás! A jóga olyan belső önfegyelmet, rendezettséget alakít ki, amivel gyorsabban és koncentráltabban tudsz tanulni. Megtalálod a „lelki középpontodat”, és innen menthetetlenül jobban teljesítesz.
Este könnyebben alszol el, reggel könnyebben ébredsz, napközben nyugodtabb vagy és olyan dolgokra is időt marad, amelyekre korábban nem is gondoltál. Elkezded szeretni magadat, energikusabb, kreatívabb, nyitottabb, erősebb és inspirálóbb leszel.

3.       A jógától akkora izmaid lesznek, mint egy body bildernek
A jógától olyan izmaid lesznek, mint egy kötéltáncosnak, egy atlétának és egy kick boksz bajnoknak együtt. A jóga technikájával - bár nem mozgatsz izomcsoportokra fókuszáltan súlyokat, nincs hasprés és 45 fokos kilökés – egyszerre sok-sok apróbb és nagyobb izmod dolgozik.
Nézz rá az interneten ilyen témájú anatómiai ábrákra – meghökkentő! Egy nyújtásban, ászanában vagy akárcsak a helyes talponállásban „szálkásodsz”. Lesznek gyorsabban tapasztalható változások, aztán semmi, majd megint újak, megint semmi és így tovább.

4.       A jóga csak egészségesen művelhető
Mit jelent az, hogy egészséges? Honnan tudjuk, hogy mikortól nem vagyunk azok? Mikor tesszük le az alapköveit egy belső szervi problémának, egy merev és megrövidült izomrendszernek vagy a csontkopásnak?
A jóga test levegője. Áramlás és haladás. Ha fáj valahol vagy fáradt vagy, akkor azért jó, hogy visszajöhess a jó sávodba, és ott a neked megfelelő tempóval haladj. A jóga megelőz, de tud azonnal gyógyítani is. „Azonnal ható, mellékhatások nélküli jóga” lenne a neve, ha pasztillában árulnák. Nem gyógyszer-csodaszer, de több ezer éve élő-kipróbált-bevált.

5.       Fiatal vagyok, növésben és a dinamikus dolgok érdekelnek
Ez nagyszerű! A jóga egyes ágai olyan nehezek, hogy büdösebb és izzadtságszagúbb lesz a pólód, mintha konditerembe mennél. (Ha a dédid is jógázik, ő bizonyára ülve melegíti be a rozsdásodó tagjait, és fittebben szalad fel a tévétorony lépcsőjén, mint te J )
Ha növésben vagy, nehéz a gyorsan növő végtagokat arányosan ellátni kellő mennyiségű, minőségű és megfelelő helyre beépülő izmokkal. Válaszd ki a célzott gyakorlatsort, hogy fiatal és dinamikus is maradj örökre!

5+1. Hagyjál már!
OK! Megadom magam! Egyszer találkozz egy szimpatikus és hiteles jógatanárral, jógaórával akár a neten, akár a valóságban, olyan lesz, mint a ding! Szerelem első látásra (Hotel Transylvania 3.). Akkor mondanám, ha ott lennék, hogy előre megmondtam! :-D

KovátsAndrea
Kép forrása: http://edesvizkiado.hu/index.php/2016/07/21/tara-stiles-gyogyito-joga/