2020. március 16., hétfő

A magyar Copperfield-Bereményi Géza


Milyen egy meztelenségig őszintére vetkőztetett élettörténet? Varázslat az első perctől az utolsóig, 1946–64-ig. Egy család, aki sokadszorra áll talpra a világháború hagyatékából, a kamasz, aki – a hétköznapok epizódjaként – látja a magyar történelem tripla leszúrt Rittbergerét, 1956-ot, majd gimis kollégistaként nekilendül, körmeit próbálgatni a Kádár-korszak óvatos(?) kiépülésének kezdetén.

 

Ismerjük-e „Bereményigézát”?

Bereményinek ismerjük dalszövegeit, filmjeit, forgatókönyveit, írásait. Ezek közül több saját életünkbe is beépült: „Emlékszem, mert akkor láttam először az Eldorádót”, „Egy Cseh Tamás koncerten találkoztam vele”, és ki ne tudná elénekelni vagy legalább eldúdolni a „Nagy utazást”?

Ez az önéletrajzi könyv egészen más belső utakra vezet. A hatalmas Bereményi-életműben felbukkanó rejtvények után „hátra” lapozhatunk, és elolvashatjuk a halvány betűkkel, fejjel lefelé szedett MEGFEJTÉST.

A Magyar Copperfieldet olvasva mondatai az élő beszéd természetességével hangzanak. Nem is betűket, hangokat olvasunk. Van, amit többször elmond, összefoglalva megismétel, máshol az időben előre szalad, hogy egy-egy összefüggés érthetőbb legyen. Talán Bereményinek nem is élettörténet, hanem tükör ez a könyv?

Amikor még minden tökéletes

A történet biztos, lassú szövedéke a kisgyermekkorban kezdődik. Szinte öröktől valónak és örökké tartónak tűnik. A béke, boldogság zárt világa, ahol talán mintegy tucatnyi ember létezik. Erős, rugalmas burok az egyemeletes házakkal és megszokott lakóival határolt udvar, a Teleki tér 9. Kiszámítható élet, átlátható viszonyok, ismerős szokások.

 Az innen tett kis kirándulások, az itt esett, látott vagy hallott események nagy történetekként maradnak meg. Az itt megélt érzések örök visszavágyódások mintái lesznek.

Új időszak. Korszak. Lecke. Leckéztetés.

Az iskolával újra kezdődik minden. Új család, új név, új lakhely, új apa, új lesz anya is, és új lesz a normális. Évről évre szivárognak be az új ingerek, az új érzések, az új együttélési szabályok otthon és az általános iskolában. A kamaszévekkel egyre sűrűbben kerülnek egymás mellé a szálak, egyre sűrűbb a történet szövedéke, bonyolultabb a minta.

Így lehetett a mi gyerekkorunk is, saját, megismételhetetlen világával, ahol eleinte minden kristálytisztán egyszerű és egyértelmű. A nagy horderejű dolgok hegyekként emelkednek ki, a többi – ahogy az helyénvaló – kellemes, idilli hullámzásként vesz körül vagy sodródik el életünk történetéből. Tökéletlenségében is a világok legtökéletesebbike.

Zátonyok között

És az élet szokásosan hatásvadász és csodálatos dramaturgiájával közeledik a vihar. A kamasz és fiatal felnőtt élet mágnesként vonzza az eseményeket és a konfliktusokat.

Vonzza, hiszen hősünk egyre több ponton kapcsolódik a külvilághoz. Csak élni akar, de ez már olyan viszonyok és emberek közelségében történik, akik terelni, jelölni igyekeznek haladását.

Bereményinek ezért, akkor alig kellett tennie valamit: a történelem nagyvonalúan szolgáltatta az aláfestő zenét és a koreográfiát. Ahány fiatalkori életszakasza, annyi neve. Két apa, két név és legalább egy, de inkább több tucat élet. A harmadik, nagyapja nevét viselő élete, már bele sem fért ebbe a könyvbe.

KovátsAndrea

 

 

Fülszöveg:

Bereményi Géza régóta várt önéletrajzi regénye elsősorban a szerző gyermek- és ifjúkorával foglalkozik. A második világháború után eszmélő gyereket nagyszülei és a Teleki téri piac nevelik. 1956-ban tízévesen éli át a forradalom fordulatait, hogy kamaszkori lázadása és ifjúkori indulása egybeessen a Kádár-rendszer megszilárdulásával. Bereményi önéletírásában sorra veszi és ragyogó portrékban örökíti meg élete első huszonöt évének meghatározó figuráit és találkozásait. A szellemes anekdotákban bővelkedő regény a 20. századi magyar történelem krónikája emberközelből, és egy érzékeny művész vallomása.

https://moly.hu/konyvek/beremenyi-geza-magyar-copperfield

Megrendelés
Megjelenés: 2020. február 20.
Oldalszám: 640 oldal
Méret: 123 x 184 mm
Kötés: Keménytáblás
Ár: 5499 Ft
ISBN: 978 963 14 3437 8