2022. április 24., vasárnap

Szabó Tibor Benjámin: EPIC

 Regény okos, „szuperjófej” tinikről

Az ilyen könyveket legjobb strandon, este, takaró alatt zseblámpával vagy vonaton olvasni. Tinédzsereknek az is ideális időszak, amikor a szülők megtiltják a kockulást, és nem fűlik az ember foga, hogy kötelező irodalmat olvasson.

Egy dinamikus, okos, izgalmas, fordulatos, érzékeny XXI. századi ifjúsági kalandregényt foghat kezébe az olvasó. Ha lenne még Delfin sorozat, ott jelent volna meg puha, dorozsmás mintájú borítóval, kicsit barnás lapokon, amit sokkal jobb olvasni, mint az összes többit.

Milyenek a főszereplők?

Hétköznapinak tűnő srácok, akik kivételes képességekkel rendelkeznek, és szuperjófejek. Egy iskolában talán csak azt látják a többiek, hogy jó tanulók, de távolról sem stréberek. Igen ám, de vajon melyiküket mi motiválja? Ez az egyik rejtély, amire finoman fény derül.

Ők izgalmas figurák, akiket bárki szívesen elfogadna barátjának.

Kikből áll a csapat? Szerelmes kocka, nyelvzseni, nemesi család sarja, sportoló, sőt, olyan is van közöttük, aki tiszteli szülei tudását, és egy okos, autista fiú. Gyorsan összecsiszolódnak, és összekovácsolja őket az egymásra figyelés meg a közös célok.

Az igazságérzetük nem tűr kompromisszumot.

A viszonyok, konfliktusok finom rendszerének bemutatása egy tananyag pontosságával, de a szleng lazaságával bontakozik ki.

Na, jó, de mit csinálnak?

Nyomoznak. Rejtvényt fejtenek. Kiállnak egymásért. Minden tudásukat latba vetik a megfejtésért. Titkolóznak, hibáznak, keresik a határaikat, belátják, amikor segítségre van szükségük, és – természetesen – nyernek. Tapasztalatokat, barátokat, tanulópénzt…

Ők közöttünk élő szuperhősök.

Szinte ismerősek, mégis bőven tartogatnak meglepetést. Neveik illenek karaktereikhez, kifejezőek, így a figyelemzavarral vádolt generációk számára is öröm azonosítani őket. (Ez csak látszólag bagatell, holott valójában fontos, hogy a János, Röfi, Zuzu, Márkó, AlmaPéter, Sádi névre, milyen figurát asszociál az olvasó.)

És a kockulás?

Mindenki tudja, hogy a mai fiatalok élete gyökeresen más, mint a mostani felnőttek gyerekkora volt. Néhány évtized alatt hatalmasat változott körülöttünk és bennünk a világ.

A mai iskolások és fiatal felnőttek digitális tudásukkal szinte külön bolygón élnek. Ebben a történetben a hagyományos és ez a fajta tudás találkozik. Így pedig fantasztikus dolgokra lehet rábukkanni.

Eközben főhőseink hűek maradnak a valódi értékekhez és saját, nemzeti gyökereikhez.

A tudás hatalom

Szívem csücske a történetben a rejtvényeknek beillő órai feladatok sora, amelyekből kiderül, hogy a tudás nem ciki, sőt, lehet nagyon vagányul is oktatni. Bármely tananyagnak létezik szerethető, a gyakorlati életben is használható feldolgozása, de

a száraz tényeket, törvényszerűségek megtanulását nem lehet megúszni, mert akkor nincs miből meríteni.

Miért jó ez a könyv?

A mai fiatalok – már megint jól kezdődik… –, tinédzserek pont olyanok, mint minden más kor fiataljai, akiket igazságérzetük mozgat.

Innovatívak, okosak, éleslátóak és megkérdőjelezik a szabályokat.

Látni akarják, mi történik a kulisszák mögött. Eközben megteremtenek valami sajátot és zseniálisat, amely csak az ő tudásukból állhat össze.

Ki vegye kézbe a könyvet?

A tizenévesektől az ősz hajú generációkig ajánlom a könyvet! Az ifjabbakat tanítja, mint egyenrangú beszélgetőtársként egy klassz tanár, azoknak pedig, akik elvileg kinőttek az ifjúsági irodalomból, kellemes, igényes olvasmány.

 

 Cím: EPIC 1 - Az első küldetés

Szerző: Szabó Tibor Benjámin

Kiadó: Menő Könyvek

Sorozat: EPIC

Oldalak száma: 340

Megjelenés: 2022. február 17.

Kötés: Kartonált

ISBN: 9789635841202

Méret: 215 mm x 135 mm

https://www.epicbackstage.com/

https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/ifjusagi-irodalom/regenyek/epic-1-az-elso-kuldetes-2#

Köszönet a kiadónak a recenziós példányért!