2022. május 7., szombat

Epic 2. – a tini krimi folytatódik

 Szabó Tibor Benjamin: Epic 2 – Elmék labirintusában

Nem okoz csalódást a felnőttvilágban nyomozó tini 007-esekről szóló történet második kötete sem. Sűrű szöveggel, széles látókörrel, jó fővárosi helyismerettel, szubkultúrák izgalmas, görbe tükrével és (holisztikus) ökológiai látásmóddal robban be a B-team legújabb sztorija.

Az első kötet után meglepő szintet ugrik a kivételes képességű gyerekek története. A krimi veszélyesebbé válik, ők maguk is változnak, új barátokat és pártfogókat ismerhetünk meg. Ami azonban nem változik, hogy a sorok közé rejtve ad át egy igen barátságos és pozitív értékrendet.

Mi történik?

Elrabolják Alma Petit, így ő csak kicsivel többet szerepel a könyvben, mint Columbo felesége. Az ő keresése a kötet vezérfonala, ahol szerepelnek kommandósok, cool rapper a spanjaival, és végre megtudjuk, ki az iskola valódi eszmei vezére.

Izgalmas a második rész?

Örök szomorúság forrása, hogy az erős első részeket sok esetben egy jóval gyengébb második követ. Rosszabb esetben harmadik és negyedik. Ebben az esetben azonban távolról sincs erről szó. Az utolsó oldal elolvasása után azonnal rákeres az olvasó, megjelent-e már a folytatás.

A gyerekek egyre erősebben feszülnek az elvárások világának, sokkal több saját kezdeményezéssel és lázadással. Nem öncélúan, de annál veszélyesebb terepen. A könyvet továbbra is a Delfin könyvek, Ötvös Csöpi filmek hangulata lengi körül, de már ott vannak a jelenleg futó krimisorozatok feszültsége, ami a mai korosztály számára nem, hogy jól fogyasztható, de direkt igény van rá.

Nem védett, operett-világban élünk

Fülöp Hajnalka nevével fémjelzett, Tudatos Digitális Szülő-program egyik fő módszertani üzenete, hogy a szülő hogyan adhatja át értékrendjét a gyorsan változó, veszélyes világban, digitális térben felnövekvő gyermekeinek.

Mindezt úgy, hogy azt el is fogadják a gyerek, és ne tekintse porosnak, elavultnak és használhatatlannak.

Szabó Tibor Benjamin könyvében pontosan ez a hatékony átadás valósul meg: a szerző „leül az olvasó mellé”, és hiteles kísérőként adja át élettapasztalatait. Ettől a gyermek még önállóan halad végig a történeten, de az eszköztárát mégiscsak kiegészíti a felnőtt értékek észrevétlen irányításával. Ez a rafinéria!

A történet halál veszélyes, de annyi észrevétlen támogatást kapnak a szereplők, amitől a lehetőségekhez képest a leginkább védetten haladhatnak végig küldetésükön.

Anyaként időnként rém ideges voltam a sztorit olvasva. Azonban a szerző apaként volt jelen: egy sakkmester nagyvonalúságával kezelte a helyzeteket, és kezelte a tinik ellenállását.

Mégis mi érdekel egy kamaszt?

Természetesen, ami gyors, ami váratlan, ami újat mond neki, amitől tájékozottabb, ügyesebb, okosabb az osztálytársaknál. De mi lehet pörgősebb a Marvel univerzumnál? Az, amikor a Marvel Budapesten történik! Ettől érdekes egy magyar gyereknek ez a könyv.

Amikor azt olvassa, hogy ez tőle két saroknyira történik, ahol ő is gyakran megfordul, vagy ha a fővárosban jár, elmehet oda, hogy lássa a helyszínt. Egy barátságot vagy szerelmet mi kovácsolhat jobban össze, mint a közös élmények? Együtt végigjárni az útvonalat, és felemlegetni, hogy „tudod, itt az történt…”.

Bónusz: tűpontos fogalmazás

Sehol egy fölösleges mondat, semmi fogalmazási maszatolás, nyomda- vagy nyelvtani hiba. A szavak, a látókör, az írói tudás pontosan az, amelyre szükség van.

Még csak az a váratlanul felbukkanó, kukacoskodó gondolat sem fészkelte be magát a fejembe, hogy „ezt én másképp írtam volna”.

Kikről mintázta a szerző a szereplőket?

Tudom, tudom, tudom… nem műelemzés, de nem tudtam elengedni, hogy találgassak. Végül is nyomozásról van szó. Rejtélyekről, háttérben dolgozó jóról és rosszról van szó, amelyek cselekedni kezdenek a saját céljaikért, bevonva másokat. Holnap akár a mi életünkben is felbukkanhatnak.

A rapper, Alma Peti édesapja és az iskola szellemi vezetőjének személye foglalkoztatott a legjobban. Személyes ajándéka a könyvnek, hogy az utolsó oldalon – legalábbis részben – megkapjuk a választ.

Hajnali 3 óra volt, mikor becsuktam a könyvet, és fel, le gyalogolva a szobában csak azt tudtam ismételgetni: ez állat jó, ez állat jó, ilyen nincs!

Jó olvasást kívánok mindazoknak, akik a tartalmas és szórakoztató könyvek barátai, szeretnek nevetni és izgulni, és hűségesen várni az Epic 3. részére.

  

Adatok

Oldalak száma: 272

Megjelenés: 2022. február 17.

Kötés: Kartonált

ISBN: 9789635841219

https://www.epicbackstage.com/

https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/ifjusagi-irodalom/regenyek/epic-2-elmek-labirintusaban?recLink=1

 

Köszönet a kiadónak a recenziós példányért!