2015. június 22., hétfő

Hatala Csenge: Hírzárlat

Halljuk a rádióból, olvassuk a hírekben, hogy valahol másutt lövöldözött egy diák az iskolában, vagy túszokat szedett és a diákok életének kioltásával fenyegetőzött. Azt gondoljuk, ilyen nálunk, Magyarországon nem fordulhat elő. Pedig már többször volt hasonló eset hazánkban is. Túszdráma 1973-ban Balassagyarmaton, a lánykollégiumban és 1993 decemberében Baján, a III. Béla Gimnáziumban. 2009. november 26-án pedig Pécsen lövöldözött az egyetemen egy hallgató.
Hatala Csenge alapos kutatómunka után dokumentumregényt írt a szocializmus alatt agyonhallgatott balassagyarmati túsz drámáról.
Fülszöveg
Balassagyarmat, 1973. Két fiú oson az éjszakai utcákon, a ruhájuk alatt a helyi katonai laktanyából ellopott fegyverek. Előre megfontolt tervük, hogy behatolnak a lánykollégiumba, s túszokat ejtenek, majd a hatóságokat arra kényszerítik, hogy biztosítsák számukra az ország zavartalan elhagyásának lehetőségét. Vajon ki ellen lázadnak a fiúk? Az őket elhanyagoló szüleik érzelmileg üres élete, a családjuk, a fojtott levegőjű kisváros vagy a korabeli társadalmi tér szűkös számukra? Az elkerülhetetlen tragédia sokak életét végigkíséri: a Pintye család tagjaiét, a túszul ejtett lányokét, a szemtanúkét, a leszámolásban bevetett katonákét, rendőrökét, az eset megoldásában közreműködő pszichiáter szakértőkét. S egy fiatal balassagyarmati lányét, Hatala Csengéét, aki a történet nyomába ered, nem sajnálja az időt, nem fukarkodik érzéseivel és könnyeivel, s fáradhatatlan kutatómunkával felgöngyölíti a történet legapróbb részleteit is, hogy megírja ezt a sajátos tényregényt, a túszdráma és a Kádár-korszak politikai-társadalmi közegének hiteles forrását, egyben személyes vallomását a körülötte feltáruló emberi világ értelmezéséről és a felnőtté válás fontos lépéseiről. Egy régi legenda nyomában - az igazságot kutatva a múltban, a megismerés határait feszegetve a jelenben, s csendben átlépve a jövője küszöbét.
Nekem tetszett Hatala Csenge regénye. Elsősorban azért, mert érződik rajta az alapos kutató munka. Rengeteg olyan információ és visszaemlékezés olvasható a könyvben, ami máshol nem olvasható. Érdekes volt például a szovjetek által felajánlott eszköz története, vagy éppen a nyomozati anyagba való betekintés. Ami legjobban megfogott, az az egykori túszok és az életben maradt túszejtő visszaemlékezései. Mindezek alapján remekül rekonstruálta a szerző annak a néhány napnak a történéseit. Nekem nagyon hitelesnek tűnt.
Ajánlom ezt a regényt azoknak, akik kíváncsiak a balassagyarmati titokra, és azoknak, akiket érdekelnek a szomorú esethez vezető okok, s fontosnak tartják, hogy a jövőben elkerülhető legyen egy ilyen tragédia.


Adatok
ISBN: 9789632934242
Megjelenés: 2015.
Kötésmód: ragasztott kartonált
Oldalszám: 328
Méret [mm]: 130 x 188 x 25