2015. június 1., hétfő

Lee Child – Hiba nélkül

Jack Reacher a veterán katona megszokott hétköznapjait tölti a maga módján, amikor egy váratlan megkeresés miatt a másik irányba indul, hogy megtalálja a rést a titkosszolgálat védőburkán. De honnan kapja a megbízást, és ki az igazi célpont? A történet új kiadásából megismerjük a profikat, akik ezekre a kérdésekre is választ tudnak adni. A regény 2015-ös kiadásának végén – bónuszként – egy új novellát is olvashatunk James Penney új élete címmel.
Az íróról:
„Lee Child (eredetileg Jim Grant Coventry, 1954. október 29. – ) angol író, az Amerikai Egyesült Államokban él. Felesége a New York-i Jane, akivel együtt élnek New York államban. Első regénye az angolul megjelent Killing Floor (magyarul Elvarázsolt dollárok), megnyerte az Anthony Award „Legjobb első regény” díját.”

Fülszöveg:
„Jack Reachernek mindig akad munkája. Most éppen egy Froelich nevű titkos ügynök keresi meg, aki az Egyesült Államok alelnökét védő csapatot irányítja. Különös feladattal bízza meg: próbálja megölni Armstrong alelnököt, hogy így a gyakorlatban is ellenőrizhessék, megfelelőek-e a személyét biztosító védelmi intézkedések. Brook Armstrong irodájába ugyanis az utóbbi időben több, halálos fenyegetést tartalmazó levél érkezett. A vészjósló leveleken furcsa aláírás szerepel: egyetlen hüvelykujjlenyomat… A merénylők további hátborzongató akcióiból egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy az Armstrong elleni személyes gyűlölet vezeti őket. Az indítékaikat azonban homály fedi. Reacher rájön, hogy a nyomozást az alelnök múltjának feltárásával kell folytatnia… Lee Child lebilincselő történetének újbóli megjelenésével egy időben egy vadonatúj novellát is olvashatnak az író rajongói. A James Penney új életében egy volt katona menekülni kényszerül…”
Véleményem a könyvről:
A történet igazi, vérbeli krimi. Számomra kicsit nehezen indul be a történet, viszont a végére látható, hogy nagyon jól felépített regény. Érdekes történet, az amerikai igazságszolgáltatás különböző szegmenseit bemutató, de nem unalmasan száraz. Az amerikai alelnök ellen tervezett merénylet felgöngyölítése a főhős számára is tartogat meglepetéseket. Nem tudunk sok mindent egyik szereplőről sem, viszont a szerepük a történetben egyértelmű. Kivéve természetesen a merénylőkét, mert az ő motivációik és cselekedeteikre számos verzió kidolgozható. Nehezen lehet találgatni, a történet sorozatos fordulatai miatt. Szeretem a krimiket, mégsem tudtam rájönni még a könyv utolsó egyharmadában sem, hogy mi lesz a pontos végkimenetel. Nagyon komolyan betartja a csattanó elvárásait, de valahogy az sejthető, hogy az ügy megoldódik. Talán, ha olvastam volna más történetet is Jack Reachertől akkor könnyebb volna összefoglalni a történetet, hiszen már ismerném a karaktert, a történetét. A szerelmi szálak – ha nevezhetjük annak – eleinte érthetőek, majd egy kicsit zavaróak lesznek. Van a könyvnek egy érdekes lüktetése, melyre aki ráérez, annak nagyon jó kis olvasmány. Aki nem, annak az első 170 oldal elég nyűgös lesz, bár azt gondolom, hogy a jól felépített történet a végén kárpótolja az olvasót. Kicsit érettebb, értőbb olvasók számára ajánlom, de aki igazi krimi rajongó, annak mindenképpen!
James Penney új élete

A novella egy kis amerikai városból indul, egy sajnos manapság rendkívül gyakori eseménnyel: a tizenhét éve a város gyárában dolgozó Jamest elbocsájtják a munkahelyéről. Az elvált férfi úgy dönt, felgyújtja házát, és új életet kezd. A történet számomra innentől elég groteszk módon folytatódik, s természetesen Jack Reacher sem maradhat ki a történetből. Az biztos, hogy mire a végére ér az olvasó, addigra mindenképpen kíváncsi lesz, hogy vajon mit kezd magával a tökéletesen új James Penney, de ez már az olvasó képzeletére van bízva. Akár egy új krimi bevezetőjének is el tudnám képzelni.