2015. december 15., kedd

Jack Campbell: Rendíthetetlen

A Gabó Könyvkiadóra egyre inkább érdemes odafigyelni, ha az ember minőségi sci-fit, fantasyt keres. A kiadó nemrég jelentette meg Az elveszett flotta című katonai sci-fi sorozat nyitó kötetét, amely különösen érdemes a figyelemre.
Én azon Star Wars rajongók közé tartozom, akiket a hatalmas űrhajók és az űrcsaták nyűgöztek le igazán. Az Új reményben látható monumentális támadás a Halálcsillag ellen nem csak a filmben, hanem a regényben is az egyik kedvencem. Nem csoda, hogy a film első bemutatója óta keresem azokat a regényeket, könyveket, amelyekben izgalmas űrharc van.
Amikor hallottam a Rendíthetetlen közelgő megjelenéséről, abban reménykedtem, hogy talán újra űrharcban gazdag regényt vehetek a kezeim közé. A regény fülszövege is ezt sugallta:
„A Szövetség már egy évszázada vívja háborúját a Szindikátus Világokkal szemben, ám most vesztésre áll, flottája csapdába esett az ellenséges terület szívében. Egyedül abban a legendás kapitányban bízhat, aki évszázados hibernációból ébredt fel, hogy a flotta élére álljon.
Jack Geary kapitány hőstetteit minden iskolás ismeri, ő azonban nehezen birkózik meg a lehetetlen elvárásokkal, amiket saját hírneve támaszt vele szemben. Hiába taszítja a hőskultusz, magára vállalja a feladatot, hogy a megvert szövetségi flottát és a háború sorsát eldönteni képes hiperhálókulcsot hazajuttassa. Ehhez azonban fel kell nőnie "Black Jack" Geary legendájához.”
Amikor végre elkezdhettem olvasni a regényt, már tudtam, hogy reményeim valóra váltak. Már az első oldalon egy csata kellős közepén találjuk magunkat. Jack Geary profi katonához méltóan vezeti a rábízott flottát. Ebben a könyvben a csaták nem a kifröccsenő vértől, hanem szakszerű tervezéstől, a katonai szlengtől és precizitástól válnak realisztikussá. A kapitány képes három dimenzióban gondolkodni, a szerző pedig gondoskodik róla, hogy a taktikai manőverek és a csaták leírása is hihető, plasztikus és életszerű legyen.
Nekem nagyon tetszett ez a könyv. Kedveltem az ütközeteket épp úgy, mint a kapitány önironikus hozzáállását, a tisztek torzsalkodását. Tetszett, hogy a háborút nem egy idealizált hőskölteményként mutatja be, hanem láttatni engedi az árnyoldalait is. A szörnyű veszteségeket, a katonák fásultságát, az egyre reménytelenebb helyzeteket.
A realisztikus katonai sci-fi mégsem csak harcból áll. Az izgalmas történet mögött, a sorok között ott húzódik a nagy háborús regények alapkérdése: Miként lehet embernek maradni a háború borzalmai között? Tetszett, hogy a morális szempontok mellett a hadijog is zsinórmértékként jelent meg.
Ajánlom ezt a regényt az űrcsaták és a nagy háborús regények kedvelőinek egyaránt.

Adatok
Eredeti cím: The Lost Fleet: Dauntless
ISBN: 9634061625
Megjelenés: 2015.
Kötésmód: ragasztott kartonált
Oldalszám: 354
Borítón lévő ár: 2990 Ft
Link: