2016. július 10., vasárnap

Benyák Zoltán – A nagy illúzió

„Ha elfelednek, meghalsz." – Miután ezzel a mondattal felütjük a könyv első lapját, rögtön szembe is találkozunk a halállal. Ha még mindig ott vagyunk, akkor még élünk? Vagy már meghaltunk és emlékeznek ránk? Vagy az egész csak illúzió?
Ajánló:
A legjobban talán a könyv borítóján olvasható ajánló szókapcsolata tetszett meg, így utólag visszaolvasva pedig még inkább: „édes-bús felnőttmese". Mert valójában az. Kellemes hangvétellel, fanyar, de jó humorral vezet minket keresztül egy életen/halálon, s közben megismerünk még sok minden mást is. Nem ajánlanám 16 év alatt, de azt is mondanám, hogy az olvasástól eltelt 5 év múlva érdemes még egyszer elolvasni. A történet maga nem azért lebilincselő, mert ennél jobbat még sosem írtak, hanem azért, mert ott állunk Tom mellett mindvégig. Vagy ő áll mellettünk? Sosem tudhatjuk biztosan, hogy mit hoz a holnap, de azt biztosan megtanulhatjuk Tommal együtt, hogy amit nem cselekszünk meg, annak a későbbiekben következménye lesz. Az, hogy ez pozitív vagy negatív következmény, az szintén később fog kiderülni. Érdekes és elgondolkodtató alkotás, mégsem kell lemennünk alfába és bölcs professzorként elmélkednünk a világ „nagy" dolgain, levéve ezzel a vállunkról a terhet, hogy itt és most megkapjuk a bölcsek kövét és csak igyekezzünk tudni, hogy mit kezdjünk vele. Kapunk egy görbetükröt, melybe még bele is tudunk mosolyogni, ami egyfelől megkönnyebbülés is. Meghatódunk és mérgesek is leszünk, van benne feszültség, de feloldás is meg sok-sok szeretet. Jó olyan könyvet olvasni, ami úgy ad át üzenetet, hogy közben nem érzi az ember azt a szirupos csöpögést, hogy itt és itt kell meghatódni. Összességében érdekes történet, kidolgozott szereplők és sok olyan fordulat, melyet csak az élet, khm, halál (?) írhat…
Az íróról
„Benyák Zoltán Tatabányán él, első novellája 1997-ben jelent meg a Solaria internetes magazinban. 2004-ben szerzett mérnöki diplomát, az ezután következő évektől rendszeresen publikál. Leginkább fantasy és szürrealista témájú munkáiról ismert.
Benyák Zoltán a 2000-es évek közepén kezdett publikálni. Főként regény és novella műfajában alkot. Emberközpontú, lélektani témái és fantasztikus hangulatai felismerhetővé teszik stílusát."  (Wikipedia, 2016)
Adatok:
  • Kiadó: Athenaeum Kiadó
  • Oldalszám: 352 oldal
  • Megjelenés: 2016. március 03.
  • Méret: 197 mm x 130 mm
  • Kötés: Kartonált
  • ISBN: 9789632935232
Fülszöveg:
„Tom Pastor a képzeletének rabja. Szerelmi élete viharos, hétköznapjai keservesek. Alig létezik számára más, mint az ecset és a vászon, hogy illúzióit valósággá álmodhassa.
Tom negyvenéves, festőművész, és egy nap arra ébred, hogy halott. De az életének ezzel még koránt sincs vége. A túlvilági sötétség sivatagában megcsörren egy piros telefonfülke készüléke: a vonal másik végén felcsendülő hang akar tőle valamit. Hősünk elindul hát beteljesíteni a küldetését, útját nem gátolja sem tér, sem idő, ezen a helyen vígan megfér egymás mellett Edgar Allan Poe és Charlie Chaplin, Drakula gróf és a Gyáva Oroszlán, Salvador Dalí szürrealista rémálma és Tom Pastor Keselyűembere... Szerelem és halál. A nagy illúzió a megismerhetetlen felfedezésének regénye, édes-bús felnőttmese a boldogság kereséséről és megtalálásáról, ott, ahol a legkevésbé számítanánk rá."