2016. szeptember 5., hétfő

Lee Child: A baj nem jár egyedül

A General Press Kiadó gondozásában újra megjelent Lee Child: A baj nem jár egyedül című krimije. A puhafedeles regény a sorozat új arculatát tükröző modern kiadásban jelent meg, így remekül illeszkedik az új Child regényekhez.
A regény krimi korábbi kiadását már antikváriumokból sem tudtam megszerezni, ezért is örültem az új kiadásnak. Ráadásul a borítón szereplő harci helikopter is tetszett. Talán arra akartak vele utalni, hogy a történet összefüggésben van Reacher katonai múltjával.
Fülszöveg
Ne húzz ujjat a különleges nyomozókkal!
Jack Reacher egy reggel értetlenül áll a bankautomata előtt: az egyenlege ugyanis ezer dollárral többet mutat, mint amennyinek a számláján kellene lennie. Egészen pontosan ezerharminc dollárral. Reacher nem hisz a véletlenekben, így rögvest megsejti, hogy valaki a régi egységétől így próbál kapcsolatba lépni vele, és azt is, hogy komoly ügyről lehet szó, hiszen őt máskülönben igazán nehéz megtalálni.
A múltban Reacher és egykori csapatának tagjai mindig fedezték egymást. Így amikor egyiküket holtan találják a kaliforniai sivatagban, hat társuknak pedig nyoma vész, a férfi biztos abban, hogy a régi bajtársai komoly bajba keveredtek. És ő ezt nem nézheti tétlenül... Nyomozni kezd hát, és ahogy egyre több mindenre derít fényt, annál riasztóbb kép rajzolódik ki. Hogyan csalhattak tőrbe többet is közülük, és vajon képes lesz-e a régi rutinra támaszkodva megfejteni a rejtélyt, hogy megmentse a még élőket, és méltó bosszút álljon?
Lee Child (Néma város, Kétélű fegyver, Rögös út) népszerű hősének, a nagydarab, szűkszavú Reacher személye mindig garancia arra, hogy a történet izgalmas, az akciók pedig pörgősek lesznek.
Azok kedvéért, akik még nem találkoztak Jack Reacher krimivel, érdemes elmondani, hogy a sorozat egyes részei önálló regények, azaz a főszereplő személye állandó, de a megoldandó ügyek nem függnek össze a többi kötettel.
Értékelés
A könyv értékelésénél muszáj megemlítenem, hogy a borító picit félrevisz. A történetben fontos szerepet kap egy helikopter, de az egy polgári gép. A könyvben sem harci helikopter, sem légicsata nem szerepel.
A könyvet kinyitva vérbeli, izgalmas, olvasmányos Reacher krimiben merülhetünk el. Nekem nagyon tetszett, ahogy Reacher a régi csapatával együttműködve felderíti az ügyet. Természetesen most sem hiányzik az „igazságosztó”-ra jellemző pörgő akciók sorozata, a bűnökkel szembeni katonai fellépés. Lee Child az eddig olvasott fél tucat könyv alapján azok közé a szerzők közé tartozik, aki megbízhatóan jó színvonalon, regényről, regényre remek kikapcsolódást nyújt.

Adatok
Fordította: Gieler Gyöngyi
Kiadó: General Press Kft.
Oldalszám: 360 oldal
Méret: 137 mm x 197 mm
Kötés: Kartonált
Megjelenés ideje: 2016. augusztus 25.
ISBN: 9789636439286
Ára: 3490 Ft.