2016. december 29., csütörtök

Kati Hiekkapelto: Védtelenül

Az Athenaeum Kiadó a könyvhétre időzítve jelentette meg a nagysikerű Kolibri szerzőjének új regényét a Védtelenül című skandináv krimit.
A magyar származású, Finnországban élő Kati Hiekkapelto folytatja krimisorozatát, amelynek főszereplője Fekete Anna. A magyar lány szüleivel együtt menekült a délszláv háború elől Finnországba. Anna az iskolái befejezése után a rendőrségnél helyezkedik el nyomozóként a gyilkossági osztályon.
A sorozat egyes részeinek a város nagyobb horderejű bűnügyei adják a gerincét. Az ügy felderítésében közreműködő rendőrök személye közös. A sorozatnak köszönhetően nemcsak a nagy ügyek megoldását, hanem a rendőrkapitányság hétköznapi életét is láthatjuk.
A Védtelenül című második rész természetesen tartalmaz utalásokat a korábbi kötetre, de önállóan is olvasható. Az új bűncselekmény elkövetésétől, a nyomozás végéig kerek egészet alkot, a Kolibri ismerete nélkül is érthető.
Szerintem ez a rész nem sikerült olyan jól, mint az első. A bűnügyi szál most is fordulatos, kellően összetett, izgalmas akár csak az első részben. Valami azonban hiányzik, ami a Kolibriben megvolt. Talán a fordító személyének a változása, talán az újdonság varázsa, talán a folytatások nehézsége volt az oka, de a Védtelenült kevésbé éreztem olvasmányosnak, sodró lendületűnek.
Fülszöveg
Észak. Késő délelőttbe nyúló komor éjszakák, fénytelen nappalok Milyen környezet lehetne ennél alkalmasabb a gyilkosságokra, a holttestek eltüntetésére?
A viszonylag nyugodalmas finn város hirtelen brutális gyilkosságokra és kábítószeres leszámolásokra ébred. Vajon van-e a zord télnek is szerepe az erőszakos halálesetekben vagy a küzdelmekkel teli lét feladásában, a sokkoló végső megoldásokban? Legfőképpen pedig: milyen szánalmas motiváció vezethet egy önmagából kivetkezett gyilkost? Ezt kell kiderítenie a vajdasági magyar származású nyomozónak, Fekete Annának és társainak. És Anna persze ezúttal sem vall kudarcot...
De ez még nem minden. Az írónő igazságérzete, empátiája, társadalomkritikus hangvétele megint átüt az izgalmas történet kommersz burkán. Neki az is fontos, hogyan keveredik ebbe a mészárlós rémálomba egy szerencsétlen, kitaszított menekült, aki előtt az utolsó sorompó is lecsapódott. Akit a biztos halálba küld vissza a lelketlen bürokrácia. A drogos bandaháborúk, a kicsinyes emberi haszonlesésből fakadó tragédiák háttere előtt a humánumot, az együttérzést, a nyílt emberi arcot és szívet keresi. És bár ritkán találja meg, még mindig hisz benne. Hát ezért szeretjük Kati Hiekkapeltót.

Adatok
  • ISBN 978 963 293 541 6
  • Terjedelem: 400 oldal
  • Méret: 135 x 215 mm
  • Kötés: keménytábla védőborítóval
  • Ára: 3490 Ft
  • Tervezett megjelenés: 2016.06.07.