2017. december 11., hétfő

Kihelyezett ülést tartott az Országos Diáktanács.

A 2017-es Országos Diákparlamenten (ODP) megalakult Országos Diáktanács (ODT) folytatta munkáját, ezúton nem az EMMI épületein belül, hanem Székesfehérváron. A diákok által megfogalmazott 50 pont tartalmazza, hogy minden évben kerüljön megrendezésre Megyei Diákparlament. Az 5. pont teljesítésének értelmében idén ősszel az ország összes megyében megrendezésre kerültek a Megyei Diákparlamentek, ahol újraválasztásra kerültek az ODT tagok és póttagok.
A tanács tagjainak feladata, hogy az ODP által megfogalmazott ajánlást gondozza és kapcsolatot tartson az EMMI-vel.
A kétnapos kihelyezett ülésről Kovács Domokos Péter pest megyei póttag írt beszámolót.
Miután épségben megérkeztünk vonatunkkal a fehérvári vasútállomásra ismerős arcok fogadtak minket. Mint februárban, ismét a Székesfehérvári Diáktanács tagjai kísértek minket szállásunkra. A Hotel Magyar Király adott otthont számunkra, ahonnan az ebéd után indultunk el első ülésünkre. Az ülésen jelen volt az EMMI részéről Sipos Imre miniszteri biztos, dr. Maruzsa Zoltán oktatásért felelős helyettes államtitkár és Kosinszky Zsuzsanna osztályvezető asszony. Az ülésen Székesfehérvárt pedig Dr. Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester képviselte. Munkánkat dr. Jásper András a Diákközéletért Alapítvány elnöke segítette.
Első ülésünkön átbeszéltük, milyen tapasztalataink voltak a Megyei Diákparlamenteken. Voltak átfedések a problémák között, de arra jutottunk, hogy ezek csak kezdeti hibái a rendszernek, mivel ezek voltak az első ilyen jellegű megyei fórumok. A kávészünetek lehetőséget biztosítottak, hogy kötetlenebb formában vitassuk meg egymás között gondolatainkat. Az ülés második felvonásában nemhogy lankadt a lelkesedés, még nagyobb erőbedobással kezdtünk el vitatkozni, hogy hogyan szerezhetnénk nagyobb figyelmet az ODT-nek. Fontosnak tartottuk, hogy mások is tudjanak munkánkról. A ülésen beszámolt munkájáról a Tanács egyik munkacsoportja, akik azon dolgoznak, hogy a városi diákönkormányzatok működtetése kerüljön bele az önkormányzatok feladatkörébe, továbbá dolgoznak az ehhez szükséges módszertan kidolgozásán is. Este fejeztük be tanácskozásunkat és a vacsora elfogyasztása után együtt indultunk el városi sétánkra. Ekkora már az újonnan megválasztott tagok és póttagok is beilleszkedtek a csapatba. A fehérváriak gondoskodtak arról, hogy ne menjünk korán aludni. A város egyik iskolájának színháztermébe mentünk, ahol koncertet adott nekünk a fehérvári 21gram diák együttes, majd csapatösszehozó foglalkozás volt.
Másnap frissen keltünk és reggeli után dr. Jásper András diákjogokról és kötelességekről szóló szakmai előadását hallgattuk meg. Az előadás során sok kérdésre kaptunk választ és a nagy érdeklődésnek köszönhetően az előadást következő ülésünkön folytatjuk.
A kihelyezett ülés teret biztosított számunkra, hogy jobban megismerjük egymást. A hotelszobákban és séta közben az oktatással kapcsolatos kérdéseket feszegettük, persze másról is esett szó:)

Üléseinket januárban folytatjuk és teljesítjük a ránkbízott feladatot, képviseljük a diákságot, véleményezzük tanulói jogokkal összefüggő döntéseket és gondozzuk az Országos Diákparlament által megfogalmazott 50 pontot.