2017. december 3., vasárnap

Bereményi Géza - Vető János: Antoine és Désiré

Azt hiszem, harminc évvel ezelőtt történt, hogy az egyik osztálytársam kezembe nyomott egy Cseh Tamás kazettát. Azt mondta jó zene, hallgassam meg. Azóta is gyakran hallgatom az akkor megismert dalokat, lassan azt is elmondhatom, hogy „Désiré és az eső a címe a dalnak, amit harminckét éve dúdolok.”
Sajnos Cseh Tamás már nincs köztünk, jövőre lenne 75 éves. Talán ez is közrejátszott abban, hogy a régi alkotótársai elkészítették a Corvina Kiadó gondozásában megjelent Antoine és Désiré című könyvet.
A frissen megjelent műről ezt olvashatjuk a kiadó honlapján:
„Az Antoine és Désirével nemcsak Cseh Tamás utánozhatatlanul zseniális előadói stílusa és Bereményi irodalmi rangú szövegei, hanem Vető János lemezborítója is ikonikussá vált, valódi összművészeti teljesítményként tekinthetünk erre a lemezre. Bereményi és Vető pedig, majd' négy évtizeddel később, megalkották ezt a fényképregényt, amely kibontja és kiegészíti az évtizedekkel korábbi hanganyag háttértörténetét. Minden rajongónak kötelező!”
Tudtam, ezt a könyvet nekem is látnom kell. Várakozásteljes izgalommal vettem kezembe a keménykötésű könyvet, amikor végre megjelent. Már a címet olvasva önkéntelenül is dúdolni kezdtem, hogy Antoine és Désiré… Nagyon kíváncsi voltam, hogy mit tud a könyv hozzáadni az ikonikus lemezhez. A lemezborítóval szinte teljesen megegyező könyvborító nagyban hozzájárult, hogy felidézhetővé váljon a zenei album. A hasonlóság a könyvet kinyitva tovább folytatódik, hiszen rögtön az elején olvashatjuk Antoine és Désiré életrajzát, amit már annak idején is olvashattunk a zenét hallgatva. A könyvet tovább lapozva feltűnik, hogy az alkotók figyelme a betűtípusig bezárólag minden apró részletre kiterjedt. Bizony, még a betűtípus is megegyezik a korabeli lemez borítóján használt betűtípussal. A kötet címén olvasható meghatározás szerint a mű: fényképregény. Ez azt jelenti, hogy szinte minden páros oldalon egy rövid szöveg és egy korabeli fotó található azok közül, amelyek a 70-es években a lemezborítóhoz készültek. A kép, a szöveg és a felidézett zene együtt tökéletes egységet alkot, újabb réteggel gazdagítva a Cseh- Bereményi életművet. Úgy vélem, érdemes megismeri ezt a művet. Nekem nagyon tetszett.
Jó lapozni, nézegetni, olvasni, sőt újra olvasni ezt a kötetet. Azt hiszem, sokan vannak, akiknek örömet okozna, ha a fa alatt ezúttal (újra) találkoznának Antoine és Désirével. Bízom benne, hogy a többi album is kiegészül egyszer egy a mostanihoz hasonló kiváló minőségű könyvvel.

Adatok
  • Megjelenés: 2017. november 13.
  • Terjedelem: 252 oldal
  • Méret: 210 mm x 210 mm
  • Kötés: Keménytáblás
  • Ár: 3990 Ft
  • ISBN: 978 963 13 6470 5
  • Kiadó: Corvina Kiadó


Linkek:
  • Vásárlási lehetőség

  • Cseh Tamás Archívum