2018. május 27., vasárnap

David Baldacci: Senki földje


Az Európa Kiadó az elmúlt évben befejezte David Baldacci életművének gondozását. Az Amos Decker sorozat kezdő kötetét már a General Press adta ki 2017-ben. Sokakat foglalkoztató kérdés volt, hogy vajon a félbemaradt sorozatot is átveszi-e a General Press. A kérdésre a most megjelent Senki földje a válasz, hiszen ez a negyedik John Puller regény.

Baldacci az Államérdek című regényével bekerült a kedvenc íróim közé. Azóta már egy könyvespolcnyi regénye jelent meg magyarul, és szubjektív véleményem szerint ezek mindegyike jó vagy kiváló minősítést kaphat.
A nulladik nap című regénnyel kezdődő sorozat kissé kilógott a sorból, mert a főszereplő, John Puller nagyon sok hasonlóságot mutatott Lee Child állandó főszereplőjével, a szintén katonai rendész Jack Reacher-el. Szerencsére a két főszereplő és a két sorozat közti eltérés kötetről-kötetre nőtt. A legalapvetőbb különbség, hogy Lee Child regényei önálló történetek, amelyet a főszereplő személye kapcsol össze. Ezzel szemben David Baldacci történetei szorosan kapcsolódnak egymáshoz. Lineáris idővonalon haladva követik egymást John Puller történetei.
A Senki földje ott kezdődik, ahol a Szökés befejeződött. A Puller család becsületét ismét veszély fenyegeti, azonban John sem a hadseregre, sem helyszínelő tudására nem számíthat. A harminc évvel ezelőtti bűntény helyszíne ismeretlen, és vélhetően már nem is őriz nyomokat. És ha mindez nem lenne elég, az is kiderül, hogy sokan vannak, akik szerint ezt az egész ügyet nem szabad bolygatni.
Az eltűnt édesanyja után kutató John Puller mocskos hatalmi harcok, önző személyes érdekek, a pénz és politika erőterében hamarosan közvetlen életveszélybe kerül.
A végig feszült, izgalmas történetnek épp úgy része „high-tech” katonai kutatás, mint az akciójelenetek vagy a drámai érzelmek.
Véleményem szerint Baldacci szisztematikusan építkezve kellően egyedivé tette a John Puller sorozatot, így már bátran ajánlhatom az akció krimik kedvelőinek. A Senki földjén már nem tekinthető Jack Reacher klónnak.

Fülszöveg
Az amerikai haderők különleges ügynöke, John Puller épphogy tisztázta testvérét a hazaárulás vádja alól, amikor újabb kihívás elé kell néznie. Édesapját, a hadsereg egykor csodált és rettegett parancsnokát ugyanis azzal vádolják, hogy harminc évvel ezelőtt meggyilkolta a feleségét. Az ügynök úgy érzi, kötelessége megvédeni magatehetetlen apja becsületét.
Ehhez azonban gyermekkorának legfájdalmasabb emlékeivel kénytelen szembenézni. Választ keres a nyugtalanító kérdésre: volt bármi szerepe az apjának az anyja eltűnésében? Ám nem Puller az egyetlen, aki múltja nyomasztó árnyait kergeti. Paul Rogers tíz börtönben töltött év után kész arra, hogy megbüntesse a felelősöket sorsának alakulásáért. Mindkettejük útja a Fort Monroe katonai bázis Q épületéhez vezet, ahol a kormány egykor szigorúan titkos kísérleteket folytatott. Talán nem véletlen, hogy évekkel ezelőtt egy sorozatgyilkos is ezen a környéken szedte az áldozatait…
Ki a rejtélyes szupererővel rendelkező támadó, és milyen munka folyik most az intézményben? Puller lába alatt egyre forróbbá válik a talaj, mert valaki a végsőkig sem fél elmenni azért, hogy sose derüljön ki az igazság.

Adatok
David Baldacci: Senki földje
Megjelenés: 2018. április 16.
Ár: 3990 Ft
Formátum: 137×197 mm
Kötés: füles kartonált
Terjedelem: 420 oldal
ISBN: 9789634521143