2018. június 18., hétfő

Kézikönyv a halogatás mestereinek és célt keresőknek


Petr Ludwig: Vége a halogatásnak
Utálom a bestsellereket, mert azt feltételezi, hogy sokaknak tetszett már ez a könyv. Én pedig nem szeretek olyan lenni, mint sokak.  Azt meg végképp nem fogadom el, hogy a halogatásom, időhúzásom, célkeresésem vagy vakvágányom épp olyan, mint sokaké. Bár be kell ismernem, ez a könyv megfogott. Hogy miért?

1. Tökéletes kézikönyv
Ha létezik az elakadás bármilyen szintjére jó javítókészlet, akkor ebben a könyvben, akár egy lexikonban, megtalálom. Legyen szó technikai vagy lelki gátról. Tudja, tudja és tudja…
2. Infografika
Az egyik legjobb tanulási módszer, ha átlátható rajzok, világos és kiegészíthető ábrák vezetnek végig a szövegen. Egy oldalon pont annyi infó legyen, amennyit jó érzéssel elfogadok. Gondolkodnom kelljen, hogyan tegyek bele kiemeléseket, mert azok is legyenek tökéletesek. Persze úgy legyen kitalálva, hogy a saját gondolkodást és munkát is ösztönözze.
3. Prokasztináció
Először a kasztráció szó jutott eszembe, de végülis a kóros halogatás sem sokkal kellemesebb. Maximum annyira, hogy ez (ön)gyógyítható. A módszertani gyűjteményként is felfogható kiadvány nyilvánvalóan Isten áldása ebben a szétszórt célokkal, milliárd információval és vegyes szabályokkal teli világban.
4. Kulcsok a zárban
Kedvcsinálónak kiírok néhány kulcsszót, mert egy Halogatás nagylexikont aránylag nehéz kijegyzetelni. Jövőkép. Hatékony cselekvés. Együttműködés. Motiváció. Objektivitás. Bátorság. Elégedettség. Sorscsapás. Döntésképtelenség. Objektivitás. Tanulási szokások.
5. A szerző
Azt olvastam róla, hogy elég kellemetlen figura. Nekem szimpatikus, hogy cseh és 1986-os születésű. Tehát nem amerikai vagy német, és nem 2 millió év tanulás és tapasztalat áll mögötte. Ha megszenvedte volna mindazt, amit a könyvében leír, hitelesebb lenne, de még most is halogatná, hogy kiadja-e a könyvet vagy előadást tartson-e a tartalmáról.
6. Inspirációk
Ez a könyv követeli, hogy firkáljak és jegyzeteljek bele. Direkt provokál a pont jó helyen kihagyott, sok szellős felület. Erre jön a ráadás: nyolc konkrét ötlet, mellyel uralhatjuk az életünket jól tárolt, szerkesztett és logikusan felépített papír íveken.
7. Filmek és könyvek
Az Eddie, a sas és a Fedezd fel Forestet (Discover Forest) című filmeket juttatta eszembe. Azok is a változtatáshoz szükséges bátorságáról szólnak. Farkas Lívia Ennél zöldebb nem lesz! című könyve, urban:eve-ként indított blogja, és módszertani műhelye is segíthet szelet fújni a vitorládba. Ezen kívül megszámlálhatatlan könyv, szakmai írás, blogbejegyzés és netes tanfolyam áll rendelkezésre a témában.
8. Mégis akkor miért ez?
Kevés, lényegretörő szöveg. Puha kötés, matt borító. Jól felépített fejezetek. Amikor már letenném, ügyesen ottmarasztal. Amikor kifogást találok arra, amit ír, választ ad. Amikor úgy érzem, hogy ez már megvolt, de nem működött, bedob egy új ötletet. Fifikás a cseh!
9. Kettesben vagy többesben
A könyv tökéletesen alkalmas egyéni és közös feldolgozásra. Jókat lehet róla beszélgetni, levelezni, vitázni. Jóval több, mint egy bullet journált szegelgetni. A hatékony működés és szervezés elsajátításán felül az önismeretet is támogatja. Csak bele kell vágni, a többi megy magától!