2018. október 9., kedd

Jodi Picoult – Ítélet


Szeretem az írónő könyveit, mert mindig találok valami olyan fonalat a történeteiben, amin hosszan el lehet gondolkozni, és ez még csak nem is biztos, hogy a történet fő fonala. Azoknak is ajánlom Jodi Picoult történeteit, akik a kevésbé érzelmes történeteket kedvelik, netán a történelmi vagy valós regények irányába húznak, mivel ők is jelen társadalmunkban élnek, és számomra mindig lenyűgöző, hogy milyen ügyesen csepegteti bele a mindennapok morális dilemmáit egy-egy cselekmény szálai közé.

Az íróról
„Jodi Picoult ünnepelt bestsellerszerző az Egyesült Államokban. Eddig megjelent tizenhat regényével számos díjat nyert, kötetei rendszeresen vezetik az irodalmi ranglistákat. Az Athenaeum Kiadó gondozásában megjelent A nővérem húga (2006), Elrabolt az apám (2007), Tizenkilenc perc (2008) és Szívtől szívig (2009) hazánkban is nagy sikert aratott. Jodi Picoult három gyermekével, férjével, három spánieljével New Hampshire-ben él.”

Fülszöveg
„A szerelem megválthat egy férfit - de a titkok és a hazugságok el is ítélhetik. Jóképű idegen érkezik az álmos New England-i kisvárosba, Salem Fallsba, remélve, hogy mindent tiszta lappal kezdhet. Az egykori előkészítős leányiskolai tanárt a múltban súlyos vádak érték, amelyek megpecsételték jövőjét. Aztán egyszer csak egy nyugalmas kisvárosban találja magát, amelynek a kocsmájában mosogat, Addie Peabody irányítása alatt. Lassacskán alkalmazkodik a napi rutinhoz, és Addie is megtalálja a helyét a mogorva férfi szívében. Ám Salem Fallsban egy tinilányokból álló csapat tagjai sötét titkokat rejtegetnek - és Jack kiváló célpontnak tűnik, hogy megvádolják őt.
A modern boszorkányperek világában Jacknek újra bizonyítania kell az ártatlanságát egy egész város előtt, amely válaszokat vár. Vajon bízhatunk-e az igazságszolgáltatásban? És a nő, akit mindennél jobban szeret, vajon mindezek fényében megbízik-e még benne?”

Vélemény
Kicsit türelmetlen voltam eleinte a történettel, mert úgy éreztem, hogy nagyon előrevetíti mindazt, ami történni fog, utána pedig nem gombolyítja a történetet elég ütemesen. Azonban ahogy a végére értem, rá kellett jönnöm, ez így volt jó, ugyanis ahhoz, hogy kellően át lehessen gondolni az egyes szereplők motivációját, nem árt, ha nem pörögnek túl gyorsan az események. A könyvben egyébként az idő múlását nehezen lehet értelmezni. Mindazonáltal nem is ez a lényeg.
Azok, akik szeretnek bepillantást nyerni az amerikai igazságszolgáltatás kisvárosias miliőjébe, illetve a bírósági eljárási rendbe, azoknak is érdekes lehet a történet. Engem személy szerint mindig lenyűgöz, hogy mennyire másképp működik az ottani eljárásrend, az esküdtekkel és a tárgyalásokkal, még úgy is, ha figyelembe veszem, hogy ezek csupán leírtak, és nem biztos, hogy egyenesen közvetítik a valóságot, ahogy egy magyar regényben sem feltétlenül pontosan kerül leírásra egy-egy ügy menete.
A történet szempontjából úgy gondolom, hogy az írónő megint egy olyan témakörre mutat rá legújabb regényében, mely nem csak aktuális, de előremutató is egyben. A zaklatási, illetve szexuális bántalmazási ügyek manapság nagy reflektorfényt kapnak. Ennek minden előnyével és hátrányával. Azt gondolom, hogy nem minden esetben tesz jót a nyilvánosság az ilyen ügyek tárgyalásának, másfelől viszont még mindig tabuként kezeli a társadalom a szexualitás témáját. Amennyiben pedig foglalkozik vele, úgy elég szélsőséges megítélés alá esik. Ez még fokozódik, amikor kiskorú is a képbe kerül. Ez egyfelől teljesen érthető, másfelől komoly figyelmet kellene fordítani az ilyen típusú edukációra.
Amikor olvastam a könyvet, úgy gondoltam, hogy nem, ilyen biztos nem történik senkivel. Aztán azon gondolkoztam, hogy a környezetemben hány olyan ember van, aki a „körülmények áldozata”, és rájöttem, hogy tulajdonképpen ez a történet itt nálunk is játszódhatna.
A bizalom, az egymás elfogadása, az őszinteség hiánya nagyon sokszor megmutatkozik a mindennapokban, teret adva a gőgnek, a számításnak, a kihasználásnak, amit nagyon nehezen élek meg. Szeretnék azon dolgozni, hogy a következő generáció számára a másik ember elfogadása, tiszteletben tartása, a baráti szó, a megértés és a család, a mély baráti kapcsolatok jelentsenek sokat, hiszen a kisközösségek ereje ebben rejlik, én pedig személy szerint a kisközösségek építésében hiszek.
Aki nem érti, hogy miként kapcsolódik egy már-már szerelmi történetként bemutatott könyvhöz a kisközösségek építése, a bizalom és a felelős társadalom építése, annak mindenképp ajánlom a könyvet, mert nagyon messzire tud szárnyalni a gondolatvilág annak ellenére, hogy a történet is mindenképp megér egy alapos elemzést, az egyes karakterek pedig szintén sokféleképpen megközelíthetőek; ugyanúgy szélsőséges érzelmekkel, mint higgadt átgondolással.

Kiadó: Athenaeum Kiadó
Oldalszám: 496 oldal
Megjelenés: 2018. június 18.
Méret: 215 mm x 135 mm x 50 mm
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789632937571