2019. szeptember 19., csütörtök

Már lehet jelentkezni a Magyar Nyelvészeti Diákolimpiára


- Már lehet jelentkezni a Magyar Nyelvészeti Diákolimpiára, amelynek győztesei képviselhetik majd Magyarországot a jövőre megrendezendő Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpián Ventspilsben, Lettországban - hangzott el a versenyt ismertető csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

    Oszkó Beatrix, az MTA Nyelvtudományi Intézetének tudományos munkatársa, felkészítő tanár a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a középiskolások jelentkezését a Magyar Nyelvészeti Diákolimpia jövő évi versenyére a diákolimpia honlapján várják (http://ioling.ppke.hu).
    Október 15-től indul a jövő évi verseny első fordulója, amelynek megoldásait október 30-ig lehet elküldeni. A középiskolások számára rendezett világverseny magyar fordulóit az idén már kilencedik alkalommal hirdetik meg.
    A magyarországi megmérettetés első szakasza két internetes fordulóból áll. A diákolimpia honlapjára feltett feladatok megoldásához elsősorban jó logikai készség szükséges. A feladatok bárki számára elérhetők, a megoldásokat pedig ingyenes regisztrációt követően egy online űrlapon keresztül lehet eljuttatni a szervezőkhöz.
    A legjobb megoldásokat beküldő diákok közül a többfordulós országos döntőn választja ki egy szakértőkből álló zsűri a magyar válogatottat, akik számára többalkalmas felkészítést nyújtanak a szervezők a jövő évi Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpiára.
    Prószéky Gábor, a Magyar Nyelvészeti Diákolimpia Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a nemzetközi verseny célja, hogy izgalmas nyelvi problémákat mutasson fel tehetséges, jó logikai érzékű diákoknak.
    A feladatok anyanyelvtől függetlenül minden versenyző számára egyenlő esélyt adnak, megoldásukban pedig nagy szerepet kap a matematikai, informatikai gondolkodás.
    Kiemelte: minden feladat leírása anyanyelven érkezik a versenyzőkhöz, akiknek olyan egzotikus nyelvi szerkezeteket kell felismerniük, amelyekkel a hétköznapokban nem találkoznak. A verseny nem adott nyelvekkel, hanem magával a nyelvvel foglalkozik, a versenyzőknek logikusan kell tudni gondolkodniuk - tette hozzá.
    Hangsúlyozta: mivel a versenyen szereplő, az elméleti, a számítógépes és az alkalmazott nyelvészet különböző területeit is érintő feladványok alapvetően idegenek a magyar általános- és középiskolai oktatás tananyagától, így a magyar versenyzők többnyire az ország legerősebb gimnáziumaiból kerülnek ki.   
    Kiemelte: az idén az eddigi legtöbb egyéni sikert érték el a magyar diákok. A Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpiának Jongin város adott otthont Dél-Koreában, ahol 36 ország 53 csapata vett részt, összesen 209 versenyzővel. A nyáron megrendezett versenyen bronzérmet és a legjobb megoldás különdíját kapta Kövér Blanka (ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium), bronzérmet kapott Blaskovics Ákos (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium) is.
    Dicséretben (Honorable Mention) részesült Dobák Dániel (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium), valamint Árvay-Vass Iván (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium). A csapat további tagjai voltak Egyházi Hanna (ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium), Urszuly Csenge Bori (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium), Vári-Kakas Andor (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium), valamint Alexy Milán (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium).
    Prószéky Gábor elmondta azt is, hogy a magyar válogatott leendő tagjainak a jövő évi nemzetközi döntőben való részvételéhez a Magyar Nyelvészeti Diákolimpia vezetősége ismét megpróbál hivatalos támogatókat keresni. Mint mondta, a 2018/2019-os tanévben rendezett Magyar Nyelvészeti Diákolimpia, illetve a magyar válogatott utazásának és sikerének támogatója volt az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Diákhitel Központ Zrt., a Hiteles Ember Alapítvány, az MTA Nyelvtudományi Intézete, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Kara, a Városmajori Gimnázium, a Nyelv és Tudomány ismeretterjesztő hírportál és a MorphoLogic Kft..

MTI 2019. szeptember 19., csütörtök 17:58