2020. október 22., csütörtök

Maruzsa: 350 milliárdnyi infrastruktúrafejlesztés valósul meg a köznevelési intézményekben

 - Ebben a kormányzati ciklusban 350 milliárd forint infrastruktúrafejlesztés valósul meg a köznevelési intézményekben - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola székhelyintézményének csütörtöki átadóünnepségén.

 

    Maruzsa Zoltán elmondta, hogy 940 projekt indult el, közülük 532 már elkészült, és ezek egyike a kalocsai fejlesztés, amelyre 553 millió forint európai uniós forrást használtak fel.

    Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy uniós programokban 124,7 milliárd forint jut infrastruktúrafejlesztésre, ez 623 projektet jelent.

    Hatvanhat milliárd forint magyarországi forrásból épülhet tornaterem, tanterem és tanuszoda, ami 199 projektet jelent, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban 22 milliárd forintból 74 energetikai felújítást támogatnak, a Modern városok programban 52,7 milliárd forintból 19 köznevelési projekt valósul meg, a budapesti agglomerációban 16 komplex iskolafejlesztés lesz 80 milliárdból, ami 25 projektet takar.

    Maruzsa Zoltán közölte, hogy a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola székhelyintézményét a Bajai Tankerületi Központ 553 millió forintos uniós támogatásból fejlesztette: a kapacitásnövelő átalakítás keretében emeletráépítéssel bővítették az intézményt, új bútorokat szereztek be, a régi épületszárny energetikai hálózatát korszerűsítették, a vezetői irodákat és a nevelőtestületi szobát felújították.

    A több mint 800 négyzetméteres új emeleten egy tanterem, három szaktanterem, három fejlesztő tanterem, könyvtár, közösségi tér, valamint dráma- és színjátszó terem került kialakításra - tette hozzá.

    Az államtitkár szerint nagy szükség volt a fejlesztésre, mert folyamatosan nő a tanulói létszám a kalocsai intézményben.

    Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke azt mondta, hogy a bajai tankerület kimagasló munkát végez, hiszen több mint 3,6 milliárdot nyert infrastruktúrafejlesztésekre, és mindegyik meg fog valósulni. Úgy vélte, a jó szakmai munkához jó infrastruktúra is kell, ami mostantól adott lesz.

    Font Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a kormány elkötelezett a családok, különösen a gyerekeket nevelő családok segítésében.

    Ezt a különböző támogatások és kedvezmények mellett bölcsődék, óvodák, iskolák fejlesztésével teszi, mivel a gyerekek napjaik nagy részét ott töltik - fűzte hozzá.

    Sárosi Magdolna, a bajai tankerület igazgatója örömének adott hangot, hogy a kertvárosi iskola beruházása során ugyan akadtak váratlan események, de az építkezés alatt az oktatás nem szenvedett csorbát.

    Egykori iskolája újult meg Filvig Géza (Fidesz-KDNP-Kalocsa Jövőjéért Egyesület) polgármesternek, aki szerint befektettek a tudásba és ezzel a jövőbe is.

    Mint mondta, a város és a köznevelésért felelős intézmények számára is kiemelt beruházás volt az iskola bővítése, ami reményei szerint hozzájárul majd a kitűzött célok megvalósulásához.

    Reiterné Fekete Magdolna iskolaigazgató szerint egy vízió valósult meg azzal, hogy az ötvenedik születésnapjára újult meg az iskola.

    A jövőbeli oktatás tárgyi feltételei megteremtődtek, a sikeres nevelő-oktató munkához korszerű környezet áll rendelkezésükre - mondta.

 

MTI 2020. október 22., csütörtök 12:01