2021. május 12., szerda

Pan Jenof: Elvesztek Párizsban


Második világháború, női híradósok, francia ellenállás, brit hírszerzés. Háttérben megbújó összefüggések, amelyek a levéltárak titkosított dobozaiba kerülnek, holott az igazságot tárják fel. Egy olyan stratégia története, mely életeket áldoz fel, hogy megmentse ezrekét.

Nagyszerű kérdés a könyvben, hogy elfogadható katonai megoldás-e tucatnyi emberélet több százezer élet megmentéséért cserébe. Tudjuk, hogy ez a történelemben nem egyedi. Bár jobb szeretjük, ha az egyén dönthet arról, vállalja-e a hős szerepét, és nem akaratán kívül teszik azzá, csaliként.

Mégis a nő…

Három fantasztikusan önazonos nő adja a könyv hármas gerincét, akik egy Földanya érzékenységével végzik a feladatukat. Egyszerűen csak tudják mit kell tenniük, és képviselik az Igazat, az Őszintét, a Szeretetet, az Odaadást, a Gondoskodást és a Kíváncsiságot.

Nem egyéni túlélésükért cselekednek, hanem maguk választotta küldetést teljesítenek. Elkerülhető lenne, hogy ezt az utat válasszák, ezt az életet éljék, lehetnének békés irodisták, de ők mégis ezt választják.

A három történet

Az egyik beszervez, a másik a beszervezett, a harmadik a háború utáni békeidő, azaz 1946. „Agatha Christije”. A párhuzamosan futó szálak, lágyan előkészített precizitással, egyre nagyobb feszültséggel fonódnak össze.

Kik ők?

Eleanor

A legfegyelmezett karakter. Kemény vezetői kérge alatt felelősségteljes, sőt, anyai szívvel végzi munkáját. A kéreg talán megtévesztő, de háborúban, férfiak vezette katonaságnál nélkülözhetetlen.

Belső harcaiba, aggodalmaiba csak az olvasó kap bepillantást. Megérzéseit, racionális érvek hiányában, nem tudja érvényesíteni és érdemben képviselni, holott női megérzései mindig tűpontosak.

Marie

A főhősnő. Hétköznapi lány, aki előtt eseménytelen, nagyobb drámák nélküli jövő áll. A beszervezése után azonban lassan felszínre kerülnek valódi értékei. Minden körülmények között nő: szeret, aggódik, kérdez, ettől védtelen és őszinte.

Megbízható barát és társ, ami miatt cselekedetei időnként felülírják a józan észt. Pont ezért, a sors is jobb vigyáz rá, persze csak annyira, hogy azért fájjon is. Ösztönös döntései sodorják a halál tornácára, ahol várja a jó angyala, hogy ha szükséges, esetleg visszarántsa az életbe.

Grace

A klasszikus nyomozók őszinte kíváncsiságú karaktere. Kombinál, kérdezősködik, utánajár és „ijedtében” a táskájába rejt bizonyítékokat. Körülményei gyökeresen más feladatok elé állítják, mint két évvel ezelőtt, Európában élő nőtársait. A nő azonban mindenütt nő: okos, cselekvő, kitartó, szeret és méltó, megértő, hűséges társat keres. Vajon megtalálja „abban” a férfiban?

Összefoglalás

A történet gazdag és változatos eseményekben, helyszínekben és érdekes karakterekben. A könyv csendes első fele után egyre gyorsuló sprintre vált: nő a feszültség, sűrűsödnek az események és a váratlan fordulatok.

Majd minden visszatér a hétköznapi kerékvágásba: az emberek dolgoznak, kávéznak, szerelmesek. A politikusok és katonai vezetők egy párhuzamos valóságban, párhuzamos felelősségeket és igazságokat mérlegelve hoznak döntéseket, majd zárolják annak iratait – csak hogy ne borzolja feleslegesen a kedélyeket.

Ennyi?

Igen… pontosan… nincs tanulság.

Az emberek meghalnak, túlélnek, elveszítik szeretteiket, barátaikat, életük egy darabját vagy teljes egészét, és a világ forog tovább. Nincs háború veszteségek nélkül, nincs élet egyéni fájdalmak nélkül.

A békeidőben pedig akár élhetnénk úgy, hogy jobban becsüljük, amink van: szeretteink élete, tető a fejünk felett és a hétköznapok – a háborús éveknél mindenképpen jóval nagyobb – biztonsága. Ez már fél boldogság.

Kováts Andrea



Fülszöveg:

1946, Manhattan: Grace Healey egy hétköznap reggel munkába igyekezvén átvág a New York-i Grand Central pályaudvar nagycsarnokán, és belebotlik egy gazdátlan bőröndbe. Kíváncsiságtól hajtva belekukkant, és egy borítéknyi fényképet talál benne. A tucatnyi női portré annyira megragadja, hogy a csomagot zsebre vágva sietve visszatuszkolja a bőröndöt a pad alá, és már szalad is a dolgára.

Hamarosan megtudja, hogy a bőrönd tulajdonosa Eleanor Trigg volt, aki a második világháború alatt az angol titkosszolgálatnál női ügynökök hálózatát szervezte. Az ügynöknőket a megszállt Európában vetették be futárként és rádiósként, közülük azonban tizenketten soha nem tértek haza, sorsukat homály fedi. Grace megpróbálja felgöngyölíteni ezeknek a nőknek a történetét. Nyomozása egy Marie nevű ifjú anyához vezet, aki veszélyes franciaországi küldetése során a barátság, hűség és árulás útvesztőjében maga is kis híján odaveszett.

Pam Jenoff regénye a második világháborúban tevékenykedő női titkos ügynökök köreibe repíti az olvasót. A valós eseményekre épülő történetben feltárul előttünk ezeknek a merész és hősies nőknek a háborúban betöltött fontos szerepe, miközben a szerző magával ragadóan mesél bátorságról, testvériségről és a legnagyobb vészben tanúsított túlélő erőről is.

https://www.agavekonyvek.hu/konyvek/elvesztek-parizsban


Pam Jenoff



Számos nagy sikerű történelmi regény szerzője. A George Washington Egyetemen szerzett bachelor diplomát nemzetközi kapcsolatok szakon, majd a Cambridge-en kapta meg a master diplomáját történelem szakon. Később a Pennsylvania Egyetemen jogászként végzett. Jenoff regényeit a Pentagonnál töltött ideje alatt szerzett élmények és tapasztalatok, valamint a Külügyminisztériumban végzett diplomata munkája ihleti, többek közt az utóbbi intézmény képviseletében ő felelt Lengyelországban a Holokauszt megemlékezésével kapcsolatos ügyekért amerikai oldalról. Jelenleg a férjével és három gyermekükkel Philadelphia mellett laknak, ahol az írás mellett jogot tanít.



A bemutatóhoz a könyvet az Agave Kiadó Biztosította

A kötet kedvezménnyel megvásárolható a kiadó webáruházában
!

https://www.agavekonyvek.hu/konyvek/elvesztek-parizsban