2021. szeptember 25., szombat

Múzeumok Őszi Fesztiválja - Színes programokkal készül a Néprajzi Múzeum

 - Színes programkínálattal készül a Múzeumok Őszi Fesztiváljára szeptember 27. és november 11. között a Néprajzi Múzeum. A helyszín minden esetben az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központban a Néprajzi Gyűjteményi Központ, de szerveznek online programokat is.

    A Múzeumok Őszi Fesztiváljának idei mottója: Múzeumi harmónia. Az országos rendezvénysorozaton a Néprajzi Múzeum változatos programjai mellett a pedagógusokat is megszólítja, készülő gyűjteményi kiállításait pedig online játék keretében mutatja be - közölte az MTI-vel a múzeum.

    A közlemény szerint a hajdani fonók hangulatát idézi majd a Fonódás közösségi alkotás, melynek keretében a Néprajzi Múzeum Textilgyűjteményének darabjait lehet megismerni. Szakértő segítségével és dj zenei aláfestéssel mindenki elkészítheti magának a kiválasztott textil mását.

    A múzeum hangszerkészítő workshopokat is tart, ahol a látogatók egyszerű használati tárgyakból hozhatnak létre hangkeltő eszközöket. Az intézmény szakmai segítségével a Múzeumok Őszi Fesztiválján városi konzervkertet is kialakíthatnak az érdeklődők, amivel még a városban élő rovaroknak is kedvezhetnek.

    A Néprajzi Múzeum hamarosan újranyitja kapuit a látogatók előtt, és az új helyszínen külön terek szolgálnak majd az interaktív múzeumi oktatás számára. Az egyik ilyen tér a MÉTA, a Múzeum-Élmény-Tudás-Alkotás szavak rövidítése. A pedagógiai célokról, a megszólított korosztályokról, azok igényeiről, a tervekről és megvalósításról szerveznek beszélgetést a pedagógusok számára a múzeum szakemberei. A MŐF Tanárok napja! program keretében a tanárok ötleteire, javaslataira is számítanak az új egység kialakításában. Emellett a múzeum Erasmus+ szakmai tanulmányútjáról, a felnőttképzésben szerzett külföldi tapasztalatokról is megtudhatnak részleteket a regisztrált résztvevők.

    Az élő programok mellett az intézmény online aktivitásokkal is készül: az egyik online játék a türelemüvegek készítésének rejtelmeibe vezet be, a Kurátorok a zárt kapuk mögött elnevezésű online játékos felfedezés pedig a múzeumi kurátorok munkájával ismerteti meg az érdeklődőket.

    A Néprajzi Múzeum teljes programkínálata a Múzeumok Őszi Fesztiválján a https://www.neprajz.hu/hirek/2021/muzeumok-oszi-fesztivalja-2021.html linken elérhető.

 

MTI 2021. szeptember 25., szombat 12:55