2021. szeptember 28., kedd

Űrkutatási csapatversenyt hirdetett a MANK

 

www.iranyazur.hu

- Irány az űr! elnevezéssel második alkalommal hirdetett űrkutatási csapatversenyt a magyarországi és a határon túli magyar középiskolások számára a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT).

    A tanulmányi versenyre elindult a regisztráció, a négyfős csapatok - három tanuló és egy felnőtt mentor - nevezését október 14-én 24 óráig várják az esemény honlapján (iranyazur.hu), ahol minden további információ is megtalálható - olvasható a MANT honlapján.

    A versennyel azt szeretnék megmutatni a szervezők, hogy az űrkutatás, az űrtevékenység minden reál tárgy tanításához alkalmazható hasznos, élő ismeretanyaggal szolgál, és a fizika mellett a kémiát, biológiát, földrajzot, informatikát is érdekessé lehet tenni az űr témakörével.

    A Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával megvalósuló verseny három online fordulóból áll, amelyeket egy döntő követ majd. A fordulók előtt a szervezők online konzultációt tartanak. Az első forduló feleletválasztós kérdésekből áll, a feladatsor október 15-én lesz elérhető. A második forduló a feleletválasztós tesztkérdések mellett kifejtős-számolós kérdésekből áll és november 26-án tölthetik ki a csapatok. A harmadik fordulóra február 4-én kerül sor.

    A döntőt 2022. március 26-án tartják. A helyszínről és lebonyolításának módjáról az aktuális járványhelyzet függvényében döntenek a szervezők.

    A verseny fődíja egy utazás az Európai Űrügynökség (ESA) legnagyobb létesítményébe, az Európai Űrtechnológiai Központba (ESTEC), a hollandiai Noordwijkbe.

    Tavaly az első helyezést a Polaris Csillagvizsgáló szakkörösei (Rab Fanni, Sas Csanád és Szabó Botond, a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium és az Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium tanulói, felkészítő tanárukkal, Haris-Kiss Andrással) érték el, ők utaztak el az Európai Űrtechnológiai Központba (ESTEC).

 

MTI 2021. szeptember 28., kedd 11:44