2017. január 26., csütörtök

Az orosz fenyegetés valós, a nyílt háború valószínűtlen

Háborúra nem, de fokozódó feszültségekre számítani lehet a NATO és Oroszország között – ez volt a fő következtetése annak a konferenciának, amit a Republikon Intézet és az Athenaeum Kiadó közösen rendezett a napokban megjelent könyv apropóján. Sir Richard Shirreff 2017: Háború Oroszországgal című fikciós műve egy esetleges orosz fenyegetés nyomán kialakuló háború lehetőségét veti fel. A rendezvényen külpolitikai szakértők és két volt külügyminiszter – Jeszenszky Géza és Balázs Péter – elemezte a világpolitikai helyzetet, és ebben Magyarország szerepét.
Az Oroszország és a NATO közötti feszültségek fokozódnak, ám az orosz fenyegetés ma gyengébb, mint a hidegháború alatt, mondta el Balázs Péter. A volt külügyminiszter szerint a mai magyar külpolitika nem vált ki olyan stratégiai gondolatokat, amelyek alkalmasak az orosz fenyegetés kivédésére. Szerencsére a kontinentális Európában azonban az „észhez térés” megkezdődött, tette hozzá.
Kritikus volt a mai magyar külpolitikát illetően Jeszenszky Géza volt MDF-es külügyminiszter is. Jeszenszky szerint Martonyi János külügyminiszterségéhez képest sokkal rosszabb teljesítményt nyújt ma a tárca. Jeszenszky szerint ma is a NATO Magyarország és a nyugati világ biztonságának legfontosabb garanciája.
A NATO és szövetségesei a világ gazdasági teljesítményének közel kétharmadát, katonai kiadásainak több mint felét birtokolják – ezzel szemben Oroszország gazdaságilag csak a világ teljesítményének kevesebb mint 5 százaléka felett rendelkezik. Ilyen egyenlőtlen körülmények között minimális annak az esélye, hogy az orosz vezetés az eszkaláció politikáját folytatná, fejtette ki Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértő.
Mindez azonban nem változtat azokon a kilátásokon, hogy másféle konfliktusokra is számítani lehet: a Krím annexiója – amely nemzetközi szerződések garmadáját szegte meg – de jure nem fogadható el.
Az információs hadviselés doktrínája évek óta olvasható az orosz katonai, stratégiai szövegekben – nem érdemes meglepődni azon, hogy ez a koncepció Oroszország erőforrásainak elosztásában is megjelenik, mondta el a konferenciátmegnyitó előadásán Rácz András, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának munkatársa.
A szakértők egyetértettek abban: bár a világpolitikai helyzet változásait nehéz előrejelezni, a Sir Richard Shirreff könyve által elképzelt forgatókönyvről érdemes komolyan beszélni.

(X) Sajtóközlemény a 2017: Háború Oroszországgalcímű könyv magyar bemutatója kapcsán tartott konferenciáról