2017. január 21., szombat

Történelemoktatók felmérése: a szaktanárok többsége egyetért a Nemzeti alaptantervvel és a kerettantervvel

- A Történelemoktatók Szakmai Egyesületének (TSZE) felmérése szerint a válaszolók többsége (76,9 százalék) viszonylag egyetért a Nemzeti alaptantervvel (Nat) és a kerettantervvel, viszont 80 százalékuk csökkentené a tananyagot.
    A TSZE honlapján olvasható összegzés szerint novemberben több mint száz történelemtanár töltötte ki az egyesület által összeállított kérdőívet.
    Az eredmény szerint a nagy többség (84,16 százalék) teljesen vagy részben egyetért a Nat és a kerettanterv által megadott fejlesztési célokkal. A konkrét változásokra vonatkozó kérdések közül az érettségi 2017 tavaszán életbe lépő reformját teljesen vagy részben 41,35 százalék ellenzi, 45,19 százalék viszont részben vagy teljesen támogatja.
    Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) új generációs (úgynevezett kísérleti) tankönyveit 45,63 százalék részben vagy teljesen ellenzi, 49,51 százalék viszont részben vagy egészben támogatja; 49,03 százalék ugyanakkor részben vagy teljes mértékben ellenzi a két tankönyvet kiadó, olcsóbb állami tankönyvkiadás koncepcióját, amit 42,31 százalék támogat részben vagy egészben.
    A válaszolók 61,5 százaléka részben vagy teljesen egyetért azzal, hogy növelni kell a tananyagban a társadalmi, jogi és gazdasági alapismeretek súlyát; 38,5 százalék ellenzi ezt.
    A nagy többség teljesen (35 százalék) vagy viszonylag (45 százalék) szükségesnek tartja, hogy tovább csökkentsék a tananyag mennyiségét. A válaszoló tanárok túlnyomó többsége (82,78 százalék) teljes mértékig, 15,22 százalék pedig viszonylag szükségesnek tartja, hogy az órákon több időt fordíthasson gyakorlásra és készségfejlesztésre.
    Az egyesület összegzése szerint a kérdőívre kapott válaszok egyfelől kimerültségről, másfelől viszont reményteli várakozásról tanúskodnak a történelemtanári szakmában.


MTI 2017. január 21., szombat 7:01