2017. április 2., vasárnap

Az első és a legújabb

A General Press megbízhatóan, évről-évre jelenteti meg Lee Child regényeit. Az idei év attól különleges, hogy a legfrissebb regény (Esti iskola) párjaként az Elvarázsolt dollárok című legelső Lee Child történet frissített kiadása is megjelent.

Lee Child regényeinek Jack Reacher a főhőse. Az ő személye kapcsolja össze a regényeket. Reacher katonai rendőrként szolgált az Amerikai Egyesült Államok hadseregében. A katonai rendőrök feladatai közé tartozik a túl sok italt fogyasztó különleges osztagos katonák megfékezése is. Ezt figyelembe véve nem csoda, hogy Reacher is nagyon alapos közelharc kiképzést kapott. A második tipikus feladat, az engedély nélkül távozó katonák felkutatása. Reacher ezen nyomozói feladatokat is remekül ellátja, így egyre nehezebb feladatokkal bízzák meg. Azonban igazságérzete erősebb, mint a tekintélytisztelete, emiatt nem ritkák a konfliktusok a felettesekkel sem.
Az első Lee Child regényben Jack Reacher magányosan járja Amerikát, miután leszerelt a hadseregtől. A leszerelés okáról, katonai múltjáról az Elvarázsolt dollárokban szinte semmi nem derül ki. Erről „Az ügy” című 16. Jack Reacher krimiben olvashatunk.
Az Elvarázsolt dollárokra bátran mondhatjuk, hogy remek sorozatindító, de ezt a kijelentést érdemes kicsit árnyalni. Tényleg remek, hiszen minden megvan benne, ami az egyik kedvenc sorozatommá tette. A jól megírt akciójelentek, a sajátos humor, a részletekre figyelő kiváló logika, a magányos igazságosztó, aki valahogy szinte mindig becsajozik. A pontosításra a „sorozatindító” meghatározás miatt van szükség. Ez esetben ugyanis pusztán megjelenési sorrendről van szó. A kötetek önmagukban is olvashatók, időben sem lineárisak.
Az Esti iskola című 21. Jack Reacher krimi például jóval az első könyv előtt játszódik. Jack Reacher épp egy sikeres balkáni akcióról tér vissza az Egyesült Államokba. A Becsületrend átvételét követően iskolába küldik a hős katonát. Persze hamar kiderül, hogy sem Reacher, sem az olvasó nem fog unatkozni az iskolapadban. Ez a kötet ugyanis valójában egy remek kémregény, amelyben Reacher ismét hozza a formáját.
Nekem mind a két regény tetszett. A könyvek olvasási sorrendjének nincs jelentősége, bármelyikkel lehet kezdeni. Úgy vélem mindkét kötet alkalmas a sorozattal való ismerkedés megkezdésére. Saját és több ismerősöm példáját látva mondom, hogy aki megkedveli Jack Reachert, úgysem áll meg egy kötetnél…

A regények fülszövege és adatai
Elvarázsolt dollárok
Margrave egy jelentéktelen kisváros Georgia államban. Jack Reacher hirtelen ötlettől vezérelve száll le az Atlantába tartó távolsági autóbuszról, és húsz kilométert gyalogol az esőben, hogy eljusson oda. Azt akarja kideríteni, vajon tényleg itt ölték-e meg a legendás bluesgitárost, Blind Blake-et.
Margrave-ben azonban harminc éve most először követett el valaki gyilkosságot. És Reacher az egyetlen idegen a városban. Ahogy a hullák száma egyre gyarapodik, csak egyvalami igazán biztos: rossz embert választottak az áldozati bárány szerepére.
Az Elvarázsolt dollárokban először tűnik fel a hatalmas népszerűségnek örvendő sorozat főhőse, Jack Reacher, az egykori katonai rendőr, aki magányosan járja Amerikát, miután leszerelt a hadseregtől. Ebben a kötetben első ízben bizonyítja, hogy bármilyen kihívással is találja szemben magát, sosem hátrál meg, és egyetlen dolog érdekli csupán: az igazság.
Kiadó: General Press Kft.
Oldalszám: 392 oldal
Megjelenés: 2017. február 23.
Méret: 137 mm x 40 mm x 197 mm
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789636439057

Esti iskola
1996, Hamburg. Egy átlagos lakás, nem éppen átlagos lakókkal. Egy nap váratlan látogatójuk érkezik. Egy futár, aki egy rejtélyes üzenetet kézbesít, amely mindössze néhány szóból áll: "Az amerikai százmillió dollárt akar." De mégis miért? És kitől?
Jack Reacher épp egy sikeres balkáni akcióról tér vissza az Egyesült Államokba. Hőstettéért nem is marad el a jutalma: kitüntetik, méghozzá a Becsületrenddel. Immár másodjára. Az ünnepélyes átadási ceremónia végén azonban váratlanul arról értesül, hogy új parancsot kap, amelynek a teljesítése - mint mondják - előrelépést jelent a karrierjében: vissza kell ülnie az iskolapadba. Egy esti iskolába. Egy tanfolyamra, amelynek mindössze három hallgatója van: Reacher, egy CIA-elemző és egy FBI-ügynök. És hogy mi a feladatuk? Meg kell találniuk a rejtélyes amerikait, és ki kell deríteniük, kinek és mit akar eladni ennyi pénzért. Csak abban lehetnek biztosak, hogy igen égető és komoly ügyről van szó, sőt hamarosan kiderül, hogy a tét nem kevesebb, mint a világ sorsa...
Lee Child legújabb, huszonegyedik Jack Reacher-krimijében a főszereplőt ismét a katonaság kötelékében látjuk viszont, egyenruha helyett mégis civilben. Egykori társával, Frances Neagley őrmesterrel vállt vállnak vetve küzdenek, hogy fény derüljön a titokzatos amerikai kilétére, illetve azért, hogy idejében sikerüljön elejét venniük a katasztrófával fenyegető üzlet megköttetésének... Egy eredeti, hamisítatlan, letehetetlen Jack Reacher-történet.
Kiadó: General Press Kft.
Oldalszám: 344 oldal
Megjelenés: 2017. február 23.
Méret: 137 mm x 35 mm x 197 mm
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789636439835