2017. április 29., szombat

Diáktanács diákszemmel

Megtartotta második ülését az Országos Diáktanács (ODT). A megbeszélésen történtekről Köles István Ákos ODT tag készített élménybeszámolót.

A naptár április 27-ét mutatott, és megszólalt az 5 órai ébresztőm. Ki az a hülye, aki ilyenkor felkel azért, hogy minisztériumba mehessen, de gyorsan megnyugtattam magam, hogy én vagyok az. A 2,5 órás vonatút gyorsan eltelt, és már gyülekeztek is az ismerős arcok az Emmi épülete előtt. Mennyivel más volt, mint az előző. Legjobban persze megint a különleges beugrós liften mulattunk, de hát, na, diákok vagyunk. Még az utolsó korty kávé utóíze a szánkban volt, amikor megkezdődött az ülés.
A szokásos köszöntők után azonnal egy jó hírt kaptunk, a diákparlamenti ajánlás 30. pontja megvalósul 2018. jan. 1-től. Ez pedig nem más, mint az ingyenes első nyelvvizsga (természetesen csak siker esetén).
A nap első témája az Oktatási Hivatal és a POK-ok ránk vonatkozó működése, miben tudnak minket segíteni, hogyan tudunk hatékonyabban működni, mint megyei küldöttek.
A második, talán izgalmasabb téma a szakképzés volt. A kormány részéről partnerünk Bruckner László volt, akivel remekül együtt tudtunk dolgozni. Csodásan éreztük magunkat. Komolyan. Tudom, bizarr meg minden, de amikor húsz eddig ismeretlen emberrel ülsz egy asztalnál, mégis komfortosan érzed magad, átérzed a másik problémáját, és próbálsz a másik fejével is gondolkodni, remek személyiségfejlesztő program. Is. Mégiscsak érdekeket képviselünk, és úgy gondolom Bruckner úrral azonos hullámhosszon pendültünk, biztosított az ajánlás pontjainak gondozásáról minisztériumi szinten is. Persze a kedves olvasóban biztos felmerült a kérdés, hogy jó, jó, de mikor lesz már minden jobb? Idővel. A nemrégiben történt szakképzésbeli átalakításoknak időt kell adni, mi pedig azon dolgoztunk ma, hogy ez az idő a problémák tisztább és pontosabb láttatásával csökkenjen. Gondolok itt a szakmai érettségik, vizsgák és a felvételi rendszer összeegyeztetésről, a komplex tantárgyak finomhangolásáról és a gyakorlati oktatás nagyobb szerepéről, ami terveink és reményeink szerint jobban munkahely és cég orientált lesz.
Összességében eredményes napon vagyunk túl, a Diáktanács működik, él, virul, és bár még vannak friss gyermekbetegségei (hehe), boldogan szürcsöltünk bele sörös üdítős poharainkba. Lehet, mégiscsak megéri felkelni ötkor.

Köles István Ákos /ODT tag/