2017. augusztus 25., péntek

Marosvásárhelyi iskolaügy - Tüntetésbe kezdtek a szülők

Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti:
- Tüntetésbe kezdtek pénteken a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziumban tanuló gyermekek szülei amiatt, hogy három héttel a tanévkezdés előtt továbbra is rendezetlen az iskola helyzete.
    A szülők azt tervezik, hogy augusztus 31-ig minden délután 16 és 17 óra között összegyűlnek Marosvásárhely főterén, és tiltakoznak amiatt, hogy a hatóságok bizonytalanságban tartják őket.
    A pénteki tüntetés kezdetén Csíky Csengele, a szülők szóvivője az MTI-nek elmondta, tiltakozásaikra várják mindazokat a marosvásárhelyieket, akik támogatják a magyar iskola ügyét.
    Egy kiáltványt is megfogalmaztak, amelyhez támogató aláírásokat gyűjtenek. Ebben kijelentik, hogy elegük lett a hatóságok hárításából, halogatásából, inkompetenciájából, és polgári engedetlenségi akciókat helyeznek kilátásba.
    Az MTI-hez eljuttatott kiáltványban követelik az iskola helyzetének tisztázását, rendezését, a felelősök tisztségükből való azonnali felmentését és kivizsgálását. "Többet nem tárgyalunk, nem egyeztetünk és nem egyezkedünk! Elég volt!" - áll a dokumentumban.
    Csíky Csengele elmondta, a kilátástalanság érzetét és a keserűségüket tükrözi az idézett kijelentésük. Elegük lett ugyanis abból, hogy folyamatosan csak ők, a szülők keresik a megoldási lehetőségeket, az érintett hivatalok: a polgármesteri hivatal, a megyei tanfelügyelőség, az oktatási minisztérium és a prefektusi hivatal pedig folyamatosan egymásra mutogat, és a másiktól várja a megoldást.
    "Ez az ő feladatuk, nekik kell megoldaniuk! Felszólítjuk őket, hogy a törvényt ne a kibúvók, hanem a megoldások keresésére használják!" - nyilatkozta Csíky Csengele.
    A romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) tavaly november elején indított eljárást Tamási Zsolt, a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium igazgatója és Stefan Somesan volt Maros megyei főtanfelügyelő ellen, mert szerinte annak ellenére járultak hozzá az iskola működéséhez, hogy tudták: valójában a tanintézet nem rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel. Az igazgató elleni eljárás hónapokra ellehetetlenítette a tanintézet működését. A Maros megyei tanfelügyelőség február végén arról rendelkezett, hogy a vizsgálat miatt bizonytalan jogi helyzetűnek vélt tanintézet nem vehet fel diákokat a cikluskezdő osztályokba. Ezt a határozatot a bíróság első fokon érvénytelenítette.


MTI 2017. augusztus 25., péntek 16:32