2018. december 14., péntek

Bérlet a tudás-galaxisba, avagy a tanulásmódszertan kőtáblája


Tessék, íme a bérlet, de egy űrhajós sem indul a galaxisba űrhajós-felkészítés nélkül, tehát néhány technikával és szabállyal tisztában kell lenned. Ehhez kell Oroszlány Péter jól felépített kézikönyve a: Könyv a tanulásról! A Star Wars forgatókönyve biztos jóval vaskosabb ennél, de ez se vékony. Ne ijedj meg: csak a gyakorló feladatok miatt.
Mi ez?
Térjünk a lényegre! A gyorsolvasástól a jegyzetelésig, a rendezett munkakörülményektől a koncentráció fejlesztéséig, a tiszta beszédtől a memoriterekig, az önértékeléstől a relaxációig, a lényegkiemeléstől a könyvtárhasználatig…
Minden és még egy nagy kalap atyai jó tanács. Mutatok máris egyet: „Őrizd meg munka közben a derűt és a jókedvet, fedezd föl a tanulás és a tudás örömét!” Milyen pofonegyszerű, és erről dönthetek saját magam attól függetlenül, hogy szeretem, vagy nem szeretem a tanulást, a tanáromat vagy az iskolám.
Kinek?
Ha tizenéves vagy, és úgy érzed, több van benned, mint amit ki tudtál eddig hozni magadból.
Ha tanár vagy, és szeretnéd, ha élményszerű tanulással nagyobb sikerélménye legyen a diákjaidnak.
Ha szülő vagy és szeretnéd, hogy a gyermeked megszeresse a tanulást.
Hogyan?
Amikor a neten rákeresel, látod, hogy több kísérő kiadvány létezik, amelyek közül igényeid szerint választhatsz.
A Könyv gyönyörű tartalomjegyzékkel kezdődik. Elején látod az alapvető elveket, amelyek az egész könyv tartalmi feldolgozásában segítenek. Minden egymásra épül, és olyan passzentos, mint a cipzár fogai.
A kulcsmondat: sokszor keveset, és rendszeresen. Tapasztalni fogod, hogy a több kicsi nem csak többet ér, de szívesebben is vállalod: látod a végét és eredménye is van. Így, akár a fogmosás, a fésülködés vagy az alsónemű csere, napi rutinként épül a tanulás és a gyakorlás az életedbe. Feltehetően utána már életed végéig elkísér a tanulás-függőség, amit hívhatunk egészséges kíváncsiságnak, nyitottságnak új információkra, élményekre.
Honnan?
Antikváriumban vette át a barátnőm, és azonnal rendelt ő is egy példányt. Találsz frissebben írt könyveket erről a témáról, talán még több ábrával, modernebb nyomdatechnikával, de ha azt mondanám, hogy minden könyv őse a kőtábla, akkor azt mondom, hogy ez a tanulásmódszertan magyar kőtáblája.

Oroszlány Péter: Könyv a tanulásról
A könyvet bírálta: Bujdosó Emma és Egerszegi Andrea
AKG Kiadó, Budapest 1999.