2018. december 14., péntek

David BALDACCI: Végső fázis

Az elmúlt év végén jelent meg Baldacci új sorozatának nyitó kötete Emlékek börtönében címmel. A bestsellerszerző új sorozatában is megvoltak a megszokott elemek, az akciódús, felkavaró cselekmény, pergő párbeszédek mégsem aratott teljes sikert. Az értékelések egy része dicsérte, mások szerint viszont Baldacci többi regénye jobb, mint az Emlékek börtönében.
Az első kötet nekem sem igazán tetszett, ezért a Végső fázis esetében a fő kérdés számomra az volt, hogy kiköszörüli-e az író a megszokott magas színvonalon esett korábbi csorbát. Nos, örömmel mondom, hogy újra remek regényt olvastam.
A sorozat kiindulópontján az ifjú Amos Decker sportkarrierje egyetlen pillanat alatt omlik össze: egy mérkőzésen kis híján az életét veszti egy balesetben. A szervezete sosem lesz már a régi, megváltozott agyműködése miatt ugyanis semmit sem felejt el, amit valaha érzékelt. Rendkívüli képességeit a bűnüldözés szolgálatába állítja. Rendőrként, magánnyomozóként tevékenykedik, majd az első kötetben megoldott eset után felkérik, hogy dolgozzon az FBI munkatársaként.
A Végső fázisban több utalás is található az első kötetre, de önálló műként is jól megállja a helyét.
Ebben a regényben nagyon tetszett az „erős kezdés”. Azonnal magával ragadott, képes volt a végéig fenntartani a figyelmem és elérni, hogy izguljak a szereplőkért, agyaljak az „ügy” megoldásán. Tetszett, hogy a főszereplő kivételes képessége ellenére sem egyedül oldja meg a problémákat. Jól működött a csapatmunka, jól kiegészítették egymást. Mindettől reálisabb, hihetőbb lett a történet. Nem utolsó az sem, hogy történet feszessége, folyamatos feszültsége mellett jutott hely egy csipetnyi humornak is.
Úgy vélem, ezt a Baldacci sorozatot is érdemes elolvasni és követni. A harmadik kötete várhatóan 2019-ben jelenik meg Kiút címmel a General Press Kiadó gondozásában.

Fülszöveg
A szülei meggyilkolásáért halálra ítélt Melvin Marsnak alig pár órája van hátra a kivégzésig, amikor az ítélet végrehajtását váratlanul felfüggesztik. Egy másik férfi ugyanis beismerte a gyilkosságok elkövetését.
Amos Decker épp az új munkahelyére, az FBI quanticói központjába tart, amikor a rádióból értesül erről a hírről. Azonnal felkelti az érdeklődését a férfi ügye, mivel az sok hasonlóságot mutat a saját életével. Ő és Melvin Mars is ígéretes futballkarrier előtt álltak, amelyet egy tragédia tört ketté. Mindkettejük családját kegyetlenül meggyilkolták. És évekkel később mindkét esetben felbukkant valaki, aki beismerő vallomást tett. Egy gyanúsított, aki vagy elkövette a gyilkosságokat, vagy nem.
A váratlan beismerő vallomás szabad emberré teheti Melvin Marst, akár bűnös, akár nem. Vajon kinek áll érdekében, hogy a férfi kikerüljön a börtönből? És miért éppen most? Ahogy Decker egyre közelebb kerül a kérdések megválaszolásához, úgy válik mind nyilvánvalóbbá, hogy minden különleges képességére szüksége lesz ahhoz, hogy megakadályozza egy ártatlan ember kivégzését.

Könyv adatok
Cím: Végső fázis
Szerző: David BALDACCI
Kiadó: General Press Kft.
Oldalszám: 432 oldal
Megjelenés: 2018. szeptember 27.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789634521730
Méret: 197 mm x 137 mm x 40 mm
Olvasson bele a Végső fázis c. könyvbe! (PDF)
Az író honlapja: www.davidbaldacci.com