2019. február 12., kedd

Emily M. Danforth: Cameron Post rossz nevelése


Emily M. Danforth regényének főszereplője, egy fiatal lány, Cameron Post, akinek életét 12 éves korától követhetjük nyomon négy éven át. Cameron jó tanuló, jó sportoló, őszinte, jószívű kamaszlány, csakhogy ő a lányok iránt mutat érdeklődést, a fiúk hidegen hagyják. Egyszerre szégyelli és élvezi az újfajta érzéseket és izgalmakat. Mikor szülei egy balesetben meghalnak, vallásos nagynénje veszi át nevelését. Cameron igyekszik titkolni leszbikus vágyait, de nagy szerelme elárulja, és ő egy keresztény átnevelő táborba kerül, másfél tucat sorstársa közé.
Danforth hihetetlen érzékenységgel nyúl ehhez a kényes témához. A könyvben nincs durva erőszak, nem bántják a gyerekeket, sőt még rosszindulat sincs egyik felnőttben sem, pusztán meg vannak győződve róla, hogy ezeket a kamaszokat "helyre kell hozni", "meg kell javítani". Mindent jóindulatból tesznek, de mint tudjuk a pokolhoz vezető út is jószándékkal van kikövezve. A tábor hitvallása az, hogy "homoszexualitás nem létezik", csak le kell küzdeni a bűnös vágyakat, hogy üdvözüljünk. A történet elején még játékos gyereklány a könyv végére felnőtt nővé érik, tisztába jön az érzéseivel, felismeri a szeretet és elfogadás szükségszerűségét másokkal és magunkkal szemben is, és a gyász nyomasztó felhője is elillan, amint megérti, hogy szülei nem az ő "bűne" miatt haltak meg.
Sodró lendületű, elgondolkodtató regény, mely figyelemreméltóan pártatlan tud maradni, nem foglal állást sem a melegek mellett, sem ellene, sem a vallás mellett, sem ellene. Szereplői nem tisztán jók vagy rosszak, hanem mint a valóságban is, esendők és nemcsak a gyerekeknek, de a felnőtteknek is meg kell találniuk a helyes utat és önmagukat.
Bár a történet a kilencvenes évek elején játszódik, sajnálatos módon igen aktuális napjainkban is.

Fülszöveg
Amikor a tizenéves Cameron Post szülei autóbalesetben váratlanul meghalnak, a lány első, sokkoló reakciója a megkönnyebbülés. Az suhan át az agyán, hogy hála az égnek sosem fogják megtudni, mit tett pár órával korábban: a legjobb barátnőjével csókolózott a szénapadláson.
Cam a szülei halálát követően a mélyen vallásos nagynénjéhez és jó szándékú, de reménytelenül régimódi nagyanyjához költözik. Tudja, hogy attól kezdve egészen más lesz az élete. A Montana állambeli Miles Cityben a túlélés két legfőbb alapszabálya: olvadj be, és hagyj békén másokat! Cam mindkettő tökéletes szakértője lesz – de az érzéseit és vágyait nem tudja magában elfojtani.
Egy napon a kisvárosba költözik Coley Taylor, a gyönyörű és hibátlan cowgirl, aki az iskola legmenőbb srácának a barátnője. Coley és Cam között váratlan, intenzív barátság alakul ki, amely, úgy tűnik, akár több is lehet, mint barátság…
De amikor ez már-már reális lehetőséggé válik, Cameront hideg zuhanyként éri a felismerés: csúnyán elárulták. Nagynénje drasztikus lépésre szánja el magát annak érdekében, hogy „helyrehozza” az unokahúgát – az Isteni Ígéret Keresztény Iskola és Gyógyítóközpont bentlakásos nevelőprogramjába küldi őt.
A Cameron Post rossz nevelése egy felejthetetlen regény önmagunk felfedezéséről és arról, hogy találjuk meg a bátorságot ahhoz, hogy a saját szabályaink szerint éljük az életünket.
A regényből Chloë Grace Moretz főszereplésével Sundance-nagydíjas film is készült.

Adatok
Cím: Cameron Post rossz nevelése
Szerző: Emily M. Danforth
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Oldalszám: 440 oldal
Megjelenés: 2019. február 05.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789632932132
Méret: 200 mm x 125