2021. január 21., csütörtök

Európai Számvevőszék: az oktatásra irányuló humanitárius segítségnyújtásnak hosszabb távra kellene szólnia

 - A szükséghelyzetekben és elhúzódó válságokban nyújtott, az oktatást célzó uniós humanitárius támogatásnak hosszabb távra kellene szólnia - közölte az Európai Unió luxembourgi székhelyű számvevőszéke csütörtökön.

    Az uniós számvevőszék szerint, noha az oktatásra irányuló humanitárius segítségnyújtás az elmúlt években jól működött, hiányosságokat mutat. Egyebek mellett azért, mert összességében több fiúhoz ér el, mivel a lányok esetében valószínűbb, hogy a konfliktus sújtotta térségekben kimaradnak az oktatásból. Ennek oka, hogy háztartási munkát kell végezniük, illetve áldozatul esnek erőszaknak vagy korai házasságot kell kötniük.

    A jelentéstevők véleménye szerint az uniós segély hatékonyságát javítaná, ha az ilyen irányú kezdeményezések hosszabb távra szólnának, ezenkívül javítani kellene a költségek elemzését és az oktatást célzó készpénztámogatási programok fenntarthatóságát is.

    Mint közölték, becslések szerint a fejlődő országokban 64 millió gyermek nem jár általános iskolába. Az ilyen gyermekek fele konfliktus sújtotta területeken él. Az oktatásban való részvétel nemcsak tanulási lehetőségekhez ad nekik hozzáférést, hanem azonnali fizikai védelmet, valamint életmentő ismereteket és készségeket is biztosít számukra. A projektek többsége azonban rövid távra, 10-12 hónapra szól, így nem képes lefedni az elhúzódó válságban élő gyermekek többéves oktatási szükségleteit. Emiatt az uniós segély kevésbé volt hatékony és eredményei nem mindig voltak fenntarthatók - közölték. Ami a hatékonyságot illeti, a számvevők azt javasolták az Európai Bizottságnak, hogy jobb költségelemzések révén próbáljon többet kihozni ugyanabból a pénzből.

    A közelmúltban az uniós bizottság az összes humanitárius segélyén belül 10 százalékra növelte az oktatásra fordított támogatás arányát, amelynek összege így 2019-ben 160 millió euró körül alakult.

 

MTI 2021. január 21., csütörtök 17:38