2021. január 27., szerda

Női részek: fantázia, horror, szex és sok más

 


Carmen Maria Machado műfaja a gótikus horror, a sci-fi és a pszichológiai realizmus – olvasom a Wikipedián. A műfaji megszorítások és korlátok nélkül született írások az elvont világot kedvelőknek maga a paradicsom.

A szexről nehéz eldönteni, hogy erotikus-e, és a horrorról, hogy vicces vagy ijesztő, az elbeszélő szövegekről, hogy van-e szerepe a végkifejlet szempontjából, vagy csak barokkos díszként került a történetbe.

„A női tagokban” nincs helye sem a rációnak, sem a klasszikusan tiszta műfajok átlátható világának. A történetekben bármi megtörténhet. Sőt, néha még a történésről is nehéz eldönteni, hogy valódi esemény vagy fantázia szüleménye.

Gondolatok a senki földjéről

Nehéz írni a szürrealitásról, aminek felfoghatatlansága és Forma 1-es pilóták sebességével vett gondolati kanyarjai teszik… to-tá-li-san irreálissá a kötetet.

Mindemellett érdekes, hogy a szürrealitás hogyan képes létező vagy elképzelhető érzéseket megeleveníteni. Az igen távoli asszociációk tűpontosan találják meg a szürke hétköznapok „piros gombjait”, hogy beindítsa az érzékeny egyensúlyban pihenő érzelmi és emléklavinákat.

Ebben a világban a horror sem igazi horror. Olyan cifra kiegészítőket kap, mint a farsangi bálba készülő, aki a bal oldalára ijesztgetős, jobb oldalára valami egészen más kosztümöt húz fel. Ettől máris nem olyan ijesztő, de távolról sem megnyugtató a hatás.

A selyemszalagos lány

A több rövid történet egyike egy vágyakkal teli lányról szól, akinek finom szexepile a nyakán hordott selyemszalag. Fiatal korától kísérhetjük, ahogy kiválaszt egy fiút, akinek később a felesége is lesz. A selyemszalag amolyan refrénként újra és újra felbukkan a történetben, azzal a nem titkolt céllal, hogy fenntartsa az olvasó kíváncsiságát.

Mi a csuda ez a szalag? Mitől mások által nem érinthető tabu? Miért van életkorától függetlenül főhősnőnk nyakán? Valóban ott van-e? Egyáltalán van-e funkciója, vagy másra fut ki a történet, és ez csupán egy amolyan szál, amely a kronológián túl összefogja a történetet.

Hiszen a főhősnő szexuális aktusai is lehetne egy ilyen szál… Sőt, ha akarjuk, mást is kiválaszthatunk az esemény vezérfonalának. Vagy ez egy olyan történet, ami igazi cél nélkül, sajátos szempontból megírt rövid élettörténet?

Az olvasót mindvégig bizonytalanságban tartó történet végén… Kiderül a selyemszalag titka.

Történetek laza füzére

A feszültségek, az utalásos és a nem túl romantikus szexualitás kedvelőinek hétköznapjaiba és ünnepnapjaiba kalauzoló történetek hullámzó dinamikája…

Nehéz mit mondani erről a műfajról. Aki szereti a furcsaságokat, feltétlenül olvassa el ezt a kötetet! A szerző megannyi Egyesült Államokban szerzett díja bizonyítja, hogy nagy olvasóközönsége és rajongótábora van ennek a műfajok közötti világnak.

KovátsAndrea


Fülszöveg:

A női test és más összetevők Carmen Maria Machado irodalmi diadalmenete, mely során látványosan lerombolja az önkényesen felhúzott falakat a pszichológiai realizmus és a disztópia, a komédia és a horror, a fantasy és a fabulizmus között. Sokszor szürreális és provokatív könyvében e műfajok felhasználásával elképesztő narratívákat alkot, melyek bemutatják a nők mindennapi életét és azokat a külső erőket, amelyek hatással vannak a testükre. A kötetet a 2017-es megjelenése után díjesővel honorálták: elnyerte a Shirley Jackson- és Lambda-díjat, valamint a Brooklyni Közkönyvtár irodalmi díját és az Amerikai Könyvkritikusok John Leonard-díját, ezenkívül pedig jelölték a nemzeti könyvdíjra, valamint a PEN/Robert W. Bingham-, Dylan Thomas- és World Fantasy-díjakra.

Egy feleség visszautasítja a férje kérését, hogy levegye azt a zöld szalagot, amit állandóan a nyakán hord. Egy nő beszámol a szexuális együttléteiről, miközben egy járvány lassan végez az egész emberiséggel. Egy plázában dolgozó ruhabolti eladó rémisztő felfedezést tesz a ruhák varrásának körülményeiről. Egy zsírleszívás után nem várt vendég jelenik meg a lakásban. Ezek a hol földhözragadt, hol a világunktól elszakadt, csábító és szexi, ugyanakkor bizarr és maró, humoros és halálosan komoly történetek minden oldalukról megmutatják a nőket. A kötet novelláinál eredetibb hangvételű, izgalmasabb és felkavaróbb történetekkel rég találkozhatott az olvasó.

 

A kiadótól 25 % kedvezménnyel!

 

https://www.agavekonyvek.hu/konyvek/a-noi-test-es-mas-osszetevok