2021. október 8., péntek

ITM: ösztöndíjprogram bővítése a pedagógusképzés támogatásáért

 - Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) javaslatára az eddigieknél többen részesülhetnek a pedagógus utánpótlást támogató Klebelsberg képzési ösztöndíjban - jelentette be az ITM parlamenti és stratégiai államtitkára a tárca csütörtöki, az MTI-nek küldött közleménye szerint.

    Schanda Tamás hozzátette: a Magyar Közlönyben közzétett rendeletmódosítás jelentősen megkönnyíti a részvételt a programban.

    Közölték, a Klebelsberg képzési ösztöndíjprogram a tanári, tanítói vagy gyógypedagógus pályát választó hallgatókat ösztönzi arra, hogy a végzettségüknek megfelelően, hosszú időre helyezkedjenek el.

    Pályázatot a magyarországi felsőoktatásban, osztatlan tanárképzésben, gyógypedagógia vagy tanító alapképzésben tanuló, magyar anyanyelvű hallgatók nyújthatnak be. Az ösztöndíj összege félévente, a tanulmányi átlag függvényében 125-375 ezer forint lehet. A támogatottaknak vállalniuk kell, hogy a diplomaszerzés után a végzettségüknek, szakképzettségüknek megfelelően főállású pedagógusként helyezkednek el meghatározott intézményi körben - ismertették.

    Az új előírások értelmében pályakezdőként egyház vagy közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelői alapítvány által fenntartott köznevelési intézményben is munkába állhatnak a frissen végzett pedagógusok. A kibővített körbe tartoznak az egyház által fenntartott felsőoktatási intézmény köznevelési intézményei is. A lehetőség vonatkozik minden jelenleg szerződéses hallgatóra és azokra a volt ösztöndíjasokra is, akik 2021. június 1-jét követően szerezték meg oklevelüket - olvasható a közleményben.

    Schanda Tamást idézve azt írták: a kormány kiemelt célja, hogy az egyetemek a hivatásuk gyakorlására még alaposabban felkészült pedagógusokat képezzenek egységes és átjárható rendszerben. A pálya vonzóbbá tételéért a közelmúltban döntöttek arról, hogy a felsőfokú tanárképzés a jövőben hat helyett öt évig tart. 2022 szeptemberétől új szaktanári képzéseket indítanak természettudományos területen.

    A Klebelsberg képzési ösztöndíjprogramban mostanáig több mint négyezer hallgató kapott összesen csaknem hatmilliárd forintot, a kedvező változtatásokkal még többek előtt nyílik meg ez a lehetőség - közölte az államtitkár.


MTI 2021. október 7., csütörtök 8:16