2022. március 22., kedd

Idén is meghirdette az AM az Ifjú Kócsagőr Programot

  - Keddtől április 22-ig lehet jelentkezni az Ifjú Kócsagőr Programra - jelentette be közleményében az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára.

    Rácz András azt közölte az MTI-vel, hogy az Ifjú Kócsagőr Program évről-évre egyre népszerűbb a természetvédelem iránt elkötelezett diákok körében. Idén már 9. alkalommal hirdetik meg számukra a programot, hogy a természetvédelmi őrök munkáján keresztül ismerhessék meg a szakmai kihívásokat és lehetőségeket - tette hozzá.

    Mint írta, a Víz Világnapjától a Föld Napjáig várják azon 18 és 24 év közötti fiatalok jelentkezését, akik első kézből ismernék meg a természetvédelem gyakorlati oldalát, és betekintenének az őrszolgálati munka kulisszái mögé.

    A jelentkezéseket a http://www.ifjukocsagor.furgediak.hu weboldalon keresztül várják a nemzeti parkok - hívta fel a figyelmet az államtitkár.

    A résztvevő diákok az általuk kiválasztott nemzeti parkban tölthetnek el egy tíz napos szakmai gyakorlatot. A legjobbak - természetvédelmi őr mentorukkal közösen - a szeptemberi országos döntőben mérik össze tudásukat, hogy elnyerjék a 2022 Matula és Tutajos elnevezésű díjat, illetve az ötnapos tanulmányutat az Erdélyi-középhegység Natúrparkba - jelezte Rácz András.

    Az államtitkár hangsúlyozta, a program sikerét mutatja, hogy a korábbi résztvevők közül már többen dolgoznak valamely nemzeti park igazgatósági kötelékében, karrierútjukra pedig a szervezők is rendkívül büszkék.

    Az Ifjú Kócsagőr Program a korábbi évekhez hasonlóan a Fürge Diák Iskolaszövetkezet, a 30Y zenekar, az Agrárminisztérium, a tíz nemzeti park igazgatóság, valamint a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. összefogásával valósul meg - fűzte hozzá.

    Közölte azt is, az országos döntővel egybekötött háromnapos záróeseményt szeptember 21-23. között a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság rendezi meg.

    További információk és az idei felhívás elérhető a www.ifjukocsagor.furgediak.hu weboldalon.

    Rácz András szerint érdemes még az ifjú kócsagőrök Facebook-csoportjához is csatlakozni, ahol rengeteg fotó, élménybeszámoló található az elmúlt évek nyári gyakorlatairól.

 

MTI 2022. március 22., kedd 10:19