2017. május 8., hétfő

A lány, aki úgy élt, ahogy rossz volt neki, de nem tudott róla

Mona Awad: Antilányregény
 (Felnőtté válás és kilódráma 13 felvonásában)
Gondoltál már arra, hogy leírod az életed történetét? Vajon mit emelnél ki? A tanuláshoz, hobbikhoz, sportokhoz, esetleg a családodhoz, a barátaidhoz, szerelmeidhez kötődő viszonyod? Talán az alakod, súlyod alakulásáról szólna, és arról, hogy mások mit gondolnak rólad?
Amikor sehol egy iciri-piciri szeretet
Lizzy nem elégedett lány. Nem is nagyon finomkodik, amikor másokról véleményt mond, még akkor sem, amikor belül másra gondol. Ritkán teszi azt, amit a szíve vagy a józan esze súg. Egyáltalán: ritkán hallgat saját magára.
Alapvetően utálja önmagát. Az élet fő értékmérője, hogy mások elfogadják, és azon töri a fejét, vajon másokat hogyan fogad el környezetük. Máris kezdődik az ördögi kör, sőt, spirál: nem szereti magát, így különböző döcögő, sánta, billegő, de semmiképpen nem kiegyensúlyozott kapcsolatokba lép. Legyen szó nőkről vagy férfiakról.
Ahelyett, hogy feltöltődne és felemelné egy-egy helyzet, újra és újra ugyanabban a csapdában találja magát, ami egyre mélyebbre és mélyebbre húzza. Nem jut ki a nyúlketrecből, amibe gondolatai csalták és kényszerítik boldogtalan, szűk életére.
Hazugságok halmazán gázol előre. Szánalmas, méltatlan szituációk sorakoznak egymás után.
Antiregény
Szokatlan módon felfűzött, hézagosan felvillantott szakaszokból rajzolódik ki a felnőtté váló Lizzy élete. Talán szerencsésebb lenne a felnőtté sodródás kifejezést használni. Unos-untalan ugyanabban a mókusforgóban szalad előre. Pontosabban nem előre, még ha körülményei változnak is.
A könyv borítójának rózsaszínje és édes fánkjai olyanok, mintha elcserélték volna a kötészetben egy másik borítóra, és talán a címet is. Emile Ajar: Előttem az élet című regénye jutott róla eszembe, bár az szerethetőbb a történetéért, a látásmódjáért, a humoráért és a stílusáért egyaránt.
Ahogy magyar órán: mit akart ezzel üzenni a szerző?
Talán azt akarta, hogy ne szeressük a főhőst, ahogy ő sem szereti önmagát. Értésünkre akarta adni, hogy Pókember, Sztrogof Mihány, Luke Skywalker nehéz, de sikerekben gazdag életpályája nem tipikus. Vagy azt, hogy akkor lett volna főhősnőnk is „pozitív figura”, ha szöges ellentéteként gondolkodik és cselekszik, mint könyvében teszi.
Na, így már értem, hogy miért „anti”.
Mondj nemet a drogra, az alkoholra, az üres és tartalmatlan pasizásra, kapcsolatokra, a színes magazinok ideáljaira stb. és boldog lehetsz, ám erre magadnak kell rájönnöd. Ne akarj megfelelni, mert nyomorba döntöd egyetlen csodálatos lehetőségedet arra, hogy megéld saját életedet.
Mit tehetsz a boldogságodért?
Írd le saját sztoridat magadnak, és keresd meg benne a „refréneket”. Lesznek jók és hamisak. Ezek után mérlegelheted, hogy min tudnál/ tudsz/ tudnál, ha akarnál/ fogsz változtatni.
Ha boldog és elégedett szeretnél lenni, akkor tiszteld és fogadd el magad. Ismerd fel, ami valóban fontos neked. NEKED, és nem valaki másnak, akinek éppen most adsz a véleményére, vagy aki erősebb személyiségével nyomást akar rád gyakorolni.
Ha nem tudod, merre szeretnél menni, az is jó támpont, ha tudod, hogy merre nem.
Jagger és Lizzy
Mick Jagerrel járni nem lehetett alkohol és drogmentes élet, neki mégis jól sikerült. Rajongóinak nagy részének azonban, akik úgy akartak élni, mint Jagger, ugyanez az életmód nem jött be. Nem lettek boldogok, milliomosok vagy éppen egészségesek.
Lizzy végigjárta az ő útját. Az Antilányregényben elmeséli, ő mire jutott. Prédikálás nélkül mondom, nincs jobb és egyszerűbb dolog, mint egy könyvet elolvasva tanulni mások hibáiból.
KovátsAndrea

  • Kiadó: Athenaeum Kiadó
  • Oldalszám: 400 oldal
  • Megjelenés: 2017. március 24.
  • Méret: 195 mm x 125 mm
  • Kötés: Kartonált
  • ISBN: 9789632936437

A könyv története titkos ajándékot rejt.
Adunk neked vele egy barátnőt. Kicsit zűrös a csaj, az igaz, de nagyon szerethető, mert tényleg mindig őszinte, mert elképesztő sztorikba keveredik folyton, és mert olyan viccesen tud ruhát próbálni, ahogy senki más. Ő Lizzie, a kövér lány. Aki különben nem is kövér, csak azt hiszi magáról. Ez a dilije. Hogy dagadt. Meg hogy biztos nem kellene egyik fiúnak sem. Ne tudd meg, milyen pasikra hajt, még egy rockzenésszel is összejött. Abból jó nagy gáz lett, majd elmeséli.

Lizzie olyan, mint te - boldog akar lenni. Talán kicsit megelőzött téged: ő már végigcsinálta. Légy vele türelmes, kérlek! Ő azért bukdácsol ennyit, hogy neked már ne kelljen. Elköveti helyetted a hibáidat. Nevessetek, sírjatok együtt!

2016 legjobb debütregénye.
Amazon.ca

Szívszorító... Tele van szépséggel és humorral. Függést okoz, mint a chips, és ezt olvasva átérzed, milyen fájdalmas lehet semmi mást nem enni, mint 10 deka párolt halat, örökké.
Chicago Tribune

Mona Awad lerántja a leplet a nővé válás küzdelmeiről, az önértékelési zavarokról - a testképtől kezdve a társas kapcsolatokon át egészen addig, hogyan találhatjuk meg magunkat ebben az érzéketlen világban.
Elle Magazin