2018. február 8., csütörtök

Czibere: bővül a Kollégium Plusz program


- Ebben az évben már nyolc kollégium vesz részt az általános iskolás korú, hátrányos helyzetű tanulók számára elindított Kollégium Plusz programban - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a nyírteleki Kedvesházban csütörtökön.

    Czibere Károly emlékeztetett, a tavaly elindított, három évig tartó modellprogramban a kollégiumi körülmények között élő 6 és 10 év közötti, szegény családban élő gyermekek oktatását és továbbtanulását támogatják.
    A 110 millió forintos keretösszegű projektbe évente 200-250 gyermek kerülhet be - mondta az államtitkár, hozzátéve, az eddigi kedvező tapasztalatok miatt a résztvevő kollégiumok számát idén szeptembertől két intézménnyel nyolcra bővítik
    A program lehetőséget teremt arra, hogy a kollégiumokban szociális munkások és szakemberek bevonásával a gyerekek egy olyan környezetben tudnak nevelkedni, ahol lesz esélyük a felemelkedésre - fogalmazott Czibere Károly. A kormány a projekt ideje alatt minden évben biztosítja a 110 millió forint pályázati támogatást.
    Mint mondta, a Kollégium Plusz elsődleges célja, hogy megelőzzék a szegény családban élő gyermekek és a tartós rászorultságban élők lemorzsolódását a köznevelési intézményekből, továbbá segítsék a kollégiumi körülmények között nevelkedő gyerekek továbbtanulását.
    Vinnai Győző, a térség fideszes országgyűlési képviselője az eseményen elmondta, a helyi Kedvesház és a Kollégium Plusz "egymásra talált", mivel Nyírteleken húsz éve zajlik az a pedagógiai program, ami a település külterületéről kollégiumi rendszerben zárkóztatja fel a nehéz családi körülmények között élő gyerekeket.
    A nyírteleki Kedvesházban mintegy huszonöt, különböző korú gyerek lakik hétfőtől péntekig iskolaidőben. A kollégiumban egyedi pedagógiai program szerint nevelik a gyerekeket, családsegítő szerepe révén kapcsolatot tart fenn az iskola, a kollégium és a család között - olvasható az intézmény honlapján.

MTI 2018. február 8., csütörtök 11:07