2018. február 28., szerda

Ismét ülésezett az Országos Diák Tanács.


Januárban beszámolót tettünk közzé az Országos Diák Tanács székesfehérvári kihelyezett ülésről, most Kovács Domokos Péter, Pest megye póttagja ismét írt az ülésen történtekről.

Sokaknak ez volt az első látogatásuk az EMMI épületében. Reggel 10-órakor még azon versenyeztünk, ki kelt fel korábban. Voltak, akik hajnali kelés után három órát vonatoztak Nekem szerencsére csak pár megállót kellett jönnöm a trolival:)

A plenáris ülésen vendégként köszönthettük a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségének delegációját, akik az ülés folyamán párszor a romániai helyzettel vontak párhuzamot, és meséltek a saját szervezettségükről, valamint nehézségeikről.

Az ülés elején az elmúlt hetek eseményeiről formáltunk véleményt, és megvitattuk a Független Diákparlament által felkínált tárgyalási lehetőség feltételeit. Összehasonlítottuk a diáktüntetésen megfogalmazott 12 pontot az Országos Diákparlament 50 pontjával, majd megszavaztuk, hogy tárgylásokat indítunk a Független Diákparlamenttel.

Az ülésen Dr. Maruzsa Zoltán oktatásért felelős helyettes államtitkár az Emberi Erőforrások Minisztériuma nevében együttműködési szándékát fejezte ki a Független Diákparlamenttel történő egyeztetésekkel kapcsolatban.

Az Országos Diák Tanács nyilatkozata itt olvasható
https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/kozoktatas/orszagos_diak_tanacs/Nyilatkozat-ODT-2018.02.pdf

Az ülés további részén beszéltünk az új szakképzési törvényről, és beszámolt munkájáról a Tanács munkacsoportja, amely a megyei jogú városok számára dolgoznak ki javaslatot és módszertant a városi diákönkormányzatokkal kapcsolatban. A munkacsoport elkészített egy 5 kérdésből álló kérdőívet, amelyre várják a tanulók válaszait, kizárólag megyei jogú városokból. A kérdőív a Tanács tagjain keresztül fog eljutni a diáksághoz.

Az ülés második felében Dr. Jásper András előadása következett, amely szakmai képzést adott számunkra az iskolai diákönkormányzatok feladatkörével és jogaival kapcsolatban.

Az ülés utolsó perceiben felolvasásra került a Pest megyei delegáció által megfogalmazott nyilatkozat, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját csatornáin keresztül juttat majd el a közvélemény és a Független Diákparlament számára.

Szembesültünk azzal, hogy a diáktársaink egy kis része ismeri a tevékenységünket, ezért a következő ülésig célul tűztük ki, hogy minél több diákot tudjunk elérni és tájékoztatni a Tanács működéséről. Ezen cikk megosztásával segítheted munkánkat:)