2019. január 30., szerda

Kihelyezett ülését tartott az Országos Diáktanács


Már hagyománynak tekinthető, hogy a megyei diákparlamentek után felálló új tagokkal és póttagokkal bővülő Országos Diáktanács kihelyezett ülést tart. A kétnapos ülésnek a tavalyi évhez hasonlóan idén is Székesfehérvár adott otthont.
A két nap során kiemelt cél volt, az új tagok és póttagok integrálása, hiszen ősszel az ország összes megyéjében lezajlottak a megyei diákparlamentek, ahol megválasztásra kerültek a képviselők. A 44 fős tanácsnak lehetősége volt a megyei diákparlamenten megfogalmazott kérdéseit feltenni dr. Maruzsa Zoltán Köznevelésért Felelős Helyettes Államtitkárnak, aki a pénteki nap folyamán volt jelen.
Az ülést megelőzően Kiss Dóra (Budapest) Tag, Kovács Domokos Péter (Pest megye) Tag és Ázbej Theodór (Budapest) Póttag felmérte, hogy milyen terveik vannak a megyei képviselőknek a 2019-es évre. Az Új csapat, friss kezdet címmel bemutatott dokumentumban javaslatokat tettek a testület számára, hogy milyen munkacsoportokat kellene megalkotnia az elkövetkező időben. A testület megtárgyalta majd elfogadta a javaslatokat, így a következő ülésig megalkotásra kerülnek a munkacsoportok, amelyek a hatékony és sikeres munkát fogják elősegíteni. A munkacsoportok 5 kiválasztott témával fognak foglalkozni. A külső és belső kommunikáció erősítése mellett a Diákönkormányzati Kisokos 3.0 terjesztésével, a megyei diákparlamentek ügyrendjének újragondolásával és az új nyelvoktatási stratégiával fognak foglalkozni.
A tanácskozás után a résztvevők megtekintették Csók István képtárban Jankovics Marcell Trianon című kiállítását és az estét a 21 Gramm Akusztik jóvoltából közösségépítő koncertezéssel töltötték. Az esti programon a fehérvári népzenész diákoknak köszönhetően táncházra is sor került, majd beugróval folytatódott a csapatépítés.
Az Országos Diáktanács tagjai másnap kommunikációs és vita tréningen vettek részt és meglátogatták a Titkok Háza természettudományos élménypedagógiai központot.
A következő ülésre előreláthatólag 2019.02.15-én kerül sor, amelyen a Tanács tovább folytatja az Országos Diákparlament megbízását: gondozza a 2017-ben megfogalmazott 50 pontot.
A beszámolót írta: Kovács Domokos Péter – Tag – Pest megye
Fotó: ÖKK Fehérvár