2017. június 3., szombat

Az LMP az ombudsmanhoz és az AB-hez is fordul a köznevelési törvény módosítása miatt

Az ombudsmanhoz fordul az LMP az általuk is Taigetosz-törvénynek nevezett köznevelési módosítással kapcsolatban, ha pedig az államfő aláírja az Országgyűlés által már elfogadott változtatást, akkor az Alkotmánybírósággal is megvizsgáltatnák azt.
    Szél Bernadett társelnök pénteki budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: az egyes gyermekek alapvető jogait sértő változtatásról a kormány egyáltalán nem egyeztetett az érintettekkel és nem is vizsgálta annak várható hatásait. 
    Kanász-Nagy Máté, az LMP ifjúságpolitikai szakszóvivője közölte: azért hívják Taigetosz-törvénynek a köznevelési törvény módosítását, mert elveszi annak lehetőségét, hogy a beilleszkedési, tanulási és magatartási zavarral küzdő gyermekeket fel lehessen menteni az osztályzás alól. Szerinte így több tízezer gyermek kap majd rossz érdemjegyet vagy akár meg is bukhat, így gyorsan kikerülnek a közoktatásból, elvesztve a további tanulás lehetőségét.
    Szél Bernadett, az LMP frakcióvezetője közölte, szerinte három alkotmányos jog is sérül a változtatás miatt, csorbát szenved a gyermekek védelme, megvalósul a hátrányos megkülönböztetés és a művelődéshez való jog is sérül.
    Felhívta a figyelmet egy másik esetre is, amikor a kormány "még rúgott is azokon, akiken segítenie kellett volna". Ismertette: pénteken jelent meg az ombudsman állásfoglalása, aki az LMP kérdésére vizsgálta a segélyüket vesztett egészségkárosodottak ügyét. Az ombudsman megállapította, hogy nem vonható meg a segély azon egészségkárosodottaktól, akiket törölnek az álláskeresők nyilvántartásából.
    Közölte: pártja ismét benyújtja azt a törvényjavaslatát, amely helyreállítja ezen visszásságot, és visszamenőleg is megadnák számukra a nekik járó összeget.
    A nap folymán az oktatási jogok biztosa az MTI-nek elmondta: a köznevelési törvény módosítása nem vonatkozik a sajátos nevelési igényű, így a diszlexiás, diszgráfiás vagy diszkalkuliás gyermekekre, a változtatásoknak semmi közük nincs az ellenzéki kritikákban megfogalmazott hasonlathoz, a "Taigetoszhoz". Összekeveredett két fogalom, a beilleszkedési, tanulási, magatartási zavarokkal küzdő gyerekek köre a sajátos nevelési igényű gyerekek körével. A módosítás kizárólag az előbbiekre vonatkozik, és azt mondja ki, hogy a mentesítést 2030-ig vezetik ki a rendszerből - mutatott rá Aáry-Tamás Lajos. Az Emmi azt közölte: a jogszabály-módosítás szakmai kezdeményezésre született, és az iskoláknak ezentúl is kötelező fejleszteniük a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeket.

MTI 2017. június 2., péntek 14:38