2017. június 20., kedd

Hatala Csenge: Requiem

S a fiú elindult az álmok útján.
Volt egy fiú és volt egy lány
A lány még most is várja talán.
Ezekkel a sorokkal indul a Karthago együttes 1981-ben készült Requiem című slágere, és ezekkel a sorokkal kezdődik Hatala Csenge azonos című könyve. Ezek azok a sorok, amelyek szinte korosztálytól függetlenül mindenkinek ismerősen csengenek.
Hatala Csenge kíváncsiságának és kitartó munkájának köszönhetően bepillantást nyerhetünk a dal történetébe és hátterébe. A könyv műfaját tekintve „Nyomozási napló”. Nem csak azt tudhatjuk meg, hogy a szerzőnek mit sikerült kiderítenie a dal kapcsán, hanem azt is, hogy hogyan szerzett válaszokat a kérdéseire.
Nekem nagyon tetszett ez a kötet. Fiatalos nyelvezete miatt nemcsak a régi Karthago rajongók számára élvezetes, hanem a mostani tinik számára is. A nyári szünet első napján lejátszottam a dalt a tizenhat éves lányomnak, és a kezébe nyomtam a könyvet. Este azzal adta vissza, hogy elolvasta, tetszett. Fő kérdése az volt, hogy megvan-e Hatala Csenge másik könyve, mert azt is szeretné elolvasni.
Nagyon jó a kötet felépítése is. Az egyes fejezetek címe és tartalma ugyanis a dal sorait követi. Ahogy haladunk előre a dalban, egyre többet tudunk meg a valós hátteréről is. Az is nagy erénye a könyvnek, hogy nincs túlragozva (150 oldal). A szerző éppen annyit írt, amennyi az ismeretek átadásához, a megértéshez kell. Látható, hogy korrektül utánajárt a dolgoknak, és mindezt kellő alapossággal, méltó módon foglalta össze a kötetben.
Érdemes elolvasni.

Fülszöveg:
A népszerű kultúrdetektív újra akcióban!
Volt egy fiú… akinek emlékére a Karthago együttes 1981-ben megírta a Requiem című slágerét. A dal országos és nemzetközi sikereket aratott, a mai napig több ezer ember énekli a koncerteken, ihletőjére mégis nagyon kevesen emlékeznek.
Ki volt a székesfehérvári koncerten elhunyt fiú? Vajon mi történhetett vele azon a sokat emlegetett, februári estén, és miért nem mesélte el még senki a történetét? Hatala Csenge Requiem című nyomozási naplójában többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ.
Csenge további izgalmas dilemmák nyomába ered: Kitiltották-e a Karthago zenekart Fejér megyéből a koncerten történt, tragikus esemény miatt? Kik azok a csövesek? Mi a közös a Technokol Rapidban és a Parkánban? Hogy született meg a Requiem című, híres dal, és milyen fogadtatása volt, amikor először játszották?
Hatala Csenge a valós eseményeken alapuló történetek megszállottja. Első könyvében, a Hírzárlat című dokumentarista regényben az 1973-as balassagyarmati túszdráma eseményeit és utóéletét dolgozta fel. A kötet 2015-ben jelent meg az Athenaeum Kiadónál.

A dal eredeti 1982-es klipje:
A Requiem kedvezményes áron megrendelhető a következő linken: https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/requiem