2017. június 5., hétfő

2017: Háború Oroszországgal

Sir Richard Shirreff 2017: Háború Oroszországgal című műve egy esetleges orosz fenyegetés nyomán kialakuló háború lehetőségét veti fel. A könyvhöz kapcsolódó PR kampány az írás műfaját homályban hagyta. Találgathatunk, hogy a NATO tábornok biztonságpolitikai művét vagy egy regényt adott-e ki az Athenaeum Kiadó.

A könyv apropóján tartott konferenciáról már korábban beszámoltunk. Most érkezett el az idő, hogy magáról a könyvről is írjak. Azok kedvéért, akik egy biztonságpolitikai művet túl nehéz olvasmánynak tartanak, elárulom, hogy a 2017: Háború Oroszországgal valójában egy fikciós regény. Persze azok sem fognak csalódni, akik éppen egy komolyabb olvasmányt keresve emelik le a polcról, hiszen a fikciós műfaj lehetővé teszi, hogy olyat is elmondjon a szerző, amit egyébként nem lehetne. Abban természetesen nem lehetünk biztosak, hogy meddig tartanak a valós információk, és hol kezdődik a fikció. Ami biztos, hogy Sir Richard Shirreff a NATO nyugalmazott tábornoka, a geopolitika és a hadviselés szakértője. A 2017-es évben bekövetkező háború a konferencia résztvevői szerint valószínűtlen. Ami a kettő közt van, az maga a regény.
A regény fő színtere a politika és persze a NATO politikai, katonai döntéshozó „színpada”. A globális szintér mellett az egyszerű katona nézőpontját bemutató jól megírt, élethű harci, harctéri cselekményeket éppen úgy tartalmaz, mint a frontoktól távolabb zajló titkos műveleteket. Az akciós jelenetek kellően izgalmasak, háborús regényként is megállja a helyét a könyv.
Nekem legjobban a politikai kulisszák mögé való bepillantás lehetősége tetszett a könyvben. Érdekes volt látni a nagypolitikai döntéshozatal nehézségeit és a döntésre ható erőket. Igazán bízom benne, hogy a hazánkkal kapcsolatos katonai vélemények is a fikcióhoz tartoznak.
Ajánlom ezt a könyvet a világpolitika, napjaink konfliktusai és a katonaság iránt érdeklődőknek, mert ez a könyv nem csak szórakoztat, de a komfortzónánkból kimozdítva el is gondolkoztat.

Fülszöveg
2017 - Háború Oroszországgal
Sürgető figyelmeztetés egy magas rangú katonai vezetőtől
A 2008-as orosz-grúz háború olyan volt, mint az 1930-as években a Rajna-vidék megszállása, de ahogy akkor, most sem foglalkoztunk a baljós előjelekkel. Aztán 2014-ben Putyin elfoglalta a Krím félszigetet, ahogy anno a Szudéta-vidéket Hitler, de mi ezen is hamar túltettük magunkat. Azóta Oroszország megtámadta Ukrajnát, és a Baltikum lehet a következő...
Sir Richard Shirreff, a NATO nyugalmazott tábornoka több évtizedes katonai tapasztalat alapján teszi fel a kérdést, mi lesz, ha a világ vezető hatalmai továbbra sem veszik komolyan az orosz elnök arrogáns politikáját, ha továbbra is kényelmesen hátradőlve áltatják magukat, hogy majd az atomfegyvereik megvédik őket Putyin agressziójával szemben.
Vajon a NATO továbbra is a háttérben marad? Vajon szigorúbban lépnek majd fel Európa politikai erői, és ami a legfontosabb, vajon elődjénél határozottabb álláspontot képvisel majd az Egyesült Államok új elnöke? Így vagy úgy, de 2017 lehet a fordulat éve...


Részlet a könyvből:

Vásárlás: