2017. június 16., péntek

Frédéric H. Fajardie: Így jár minden politikus bűnöző!

Olyan sok szó esik napjainkban korrupcióról, bűnözőkkel együttműködő politikusokról, hogy amikor először találkoztam Frédéric H. Fajardie regényének a címével, azt gondoltam, Magyarországon játszódik.

Frédéric H. Fajardie nem egy magyar oknyomozó újságíró írói álneve. A francia Frédéric H. Fajardie 1947-ben született. Az 1980-as évek elején Franciaországban játszódó regényét 1984-ben írta. 1988-ban film is készült Alain Delon főszereplésével.
A regény háttere és apropója a politika és a bűnözés összefonódása. Fajardie azonban nem az összefonódás okaira, vagy mikéntjére koncentrál. Nem igazán bajlódik a háttér bemutatásával. Nem politikai regényt írt.
Fajardie krimije - legalábbis a felszínen – egy igazságosztókról szóló akció regény. Tömör, gyorsan pörgő regényében a Rendőrhűség nevű szervezet egymás után vadássza le a bűnözőket. Nincs szájba rágós moralizálás, de az olvasóban bizony felmerül a kérdés: Tulajdonképpen kik a „jó fiúk”a két pártra szakadó rendőrségen? A Rendőrhűség tagjai vagy az utánuk nyomozók? Hol van a határ?
Nekem tetszett ez a regény. Remélem, az Athenaeum Kiadó további Fajardie krimiket is megjelentet.

Fülszöveg:
Mit tehetünk, ha szétrohad az ország az elit becstelensége miatt? A késői De Gaulle-korszak örökségeként Franciaországot a 80-as évek elején az egész társadalmat átszövő, a teljes politikai réteget megfertőző korrupció fojtogatja. Kéz kezet mos, a pénzt mindenhonnan lenyúlják, miközben az emberek egyre nagyobb nyomorban élnek a külvárosokban. A rendőrök legáltalánosabb tapasztalatává válik, hogy egyik nap letartóztatják a politikusokkal kokettáló bűnözőket, akik másnap már szabadlábon vannak. Mit lehet tenni ilyenkor?
Frédéric H. Fajardie klasszikus krimijében párizsi rendőrök egy csoportja kilép a sorból, szembefordul a romlottsággal, és azt mondja: NEM! Nincs több lefizetett bíró, nincs több eltüntetett bizonyíték, a gazemberek érdekében módosított törvény. Ők tudják, hogy akik folyton megússzák az elszámoltatást, valójában sok-sok ember haláláért vagy nyomoráért felelős bűnözők. Megszületik a döntés: egyenként levadásszák mindet. Elkapják, kivégzik őket. Nincs kegyelem.
A regény főhőse, a gyilkosságok felderítésével megbízott Grindel rendőrparancsnok az egyik legfontosabb dilemmával szembesül. Hová álljon, az igazság vagy az igazságtalan törvények oldalára? És ha az igazságosztók nem is igazságot osztanak, csupán egy szélsőjobbos halálbrigád?
A demokratikus kapitalizmusból kiábrándult társadalom problémájával Franciaország harminc évvel ezelőtt találkozott. Frédéric H. Fajardie regénye rólunk, nekünk szól – üzenet a palackban. A regényből Alain Delon főszereplésével forgattak nagy sikerű filmet Ne ébreszd fel az alvó zsarut címmel.
Adatok:
  •           Kiadó:Athenaeum Kiadó Kft.
  • ·         Fordító:Bayer Antal
  • ·         Oldalak száma:204
  • ·         Borító:PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
  • ·         ISBN:9789632936611
  • ·         Kiadás éve:2017

A könyv kedvezményes áron megrendelhető a következő linken:
Olvasson bele a(z) Így jár minden politikus bűnöző! című könyvbe!