2018. július 24., kedd

Cecelia Ahern – Lantmandár


Az írónő ismét megtréfált, hiszen az előzőekben olvasott könyvei mellett majdnem elmentem a borítójuk miatt – mea culpa – itt pedig a cím alapján döntöttem az elolvasás mellett, a fülszöveg teljes kihagyásával. Ismét nem bántam meg a választást, úgyhogy lehet érdemes volna komolyabb figyelmet fordítanom Cecelia Ahern műveire.

Fülszöveg
„Laura a nagyvilágtól elzárva él Írország délnyugati részén, a hegyek közt, harmóniában a természettel. Egy nyári napon azonban összetalálkozik az erdőben Solomonnal, és élete egy csapásra megváltozik. A sármos férfi egy dokumentumfilmes forgatócsoport tagja. A háromfős kis csapat éppen következő filmjéhez keres témát, Laura pedig egyből felkelti az érdeklődésüket. A lány ugyanis lenyűgöző képességgel rendelkezik: úgy tudja utánozni a hangokat, mint senki más - senki, csak az ausztrál lantmadár.
Laura egy új élet reményében a stábbal tart Dublinba, ahol nem csupán a nagyváros zajos nyüzsgése robban be a mindennapjaiba egyik pillanatról a másikra, de a 21. század is, a közösségi média, a tévé és a tehetségkutató műsorok pozitívumaival és árnyoldalaival egyaránt.
Cecelia Ahern legújabb regénye elgondolkodtató, szívmelengető szerelmi történet a mindenkiben ott lakozó szabadságvágyról és a világ zaja mögött megbúvó csendről.” forrás: (Ahern, 2018)

Az íróról
Cecelia Ahern (Dublin, Írország 1981. szeptember 30.) az egyik legnépszerűbb kortárs ír regényíró. Az Ui. Szeretlek című könyve hozta meg neki a világsikert. Producere volt a Nem ér a nevem című tévésorozatnak Christina Applegate főszereplésével. Ahern apja a volt ír kormányfő (Taoiseach), Bertie Ahern. Sógora Nicky Byrne a Westlife tagja. Újságírásból diplomázott a dublini Griffith College-ban. 2009-ben született gyermeke, Robin. (Wikipedia, 2015)

A műről
Az írónőtől a legutóbb A Vétkes és A Tökéletes című könyveket olvastam, így ezekkel az emlékekkel vágtam bele a Lantmadár történetébe. Éppen csak az kerülte el a figyelmem, hogy ez egy szerelmi történet.
Ennek megfelelően nem is értettem eleinte a történet lassúságát és részletgazdag leírásait, mely a dokumentumfilm forgatás hangulatát és érzéseit élethűen visszaadják, azonban a végére sikerült egy hullámhosszra kerülnünk a könyvvel, és egyáltalán nem bántam meg a lassítást!
Kicsit felhívja a figyelmet arra, hogy a mindennapokban is érdemes odafigyelni az apró rezdülésekre, a mosolyokra, a pillanatokra. A minap a rádióban hallgattam egy műsort, melynek épp az volt a témája, hogy kinek, melyik volt élete legcsodásabb pillanata. Ezután a könyv után ez különösen elgondolkodtatott, hiszen a könyv is éppen arra próbál rámutatni, hogy minden élethelyzetnek és pillanatnak megvan a maga szépsége, még ha néha oly fájdalmas is.
Mindazoknak ajánlom a könyvet, akik egy kicsit szeretnék elröpíteni magukat a mindennapok stresszéből, és ráébredni arra, hogy vannak olyan pillanatok a jelenben, melyeket érdemes megélni. Azoknak, akik hisznek egy pillantás erejében, netán a szerelemben – legyen az akár első látásra való.
Az írónő gyönyörűen dolgozik a lantmadárról szóló tanulmányból való részletekkel, a felépített párhuzam a madár és a történet főhőse között szívet melengető, ha az ember hajlandó befogadni. Keretet ad a műnek, és egészen más megvilágításba helyezi a lélek rezdüléseit a madár viselkedésének s az emberi lélek rezdüléseinek párhuzamba állításával, ami nekem nagyon tetszett.
Tekintettel arra, hogy nyár elején jelent meg magyarul a kötet, tökéletes olvasmány a nyárra, legyen szó akár nyaralásról, könnyed kikapcsolódásról vagy a forró városban történő munkába járásról. Ellazít és kikapcsol, feltölt méghozzá úgy, hogy észre sem vesszük, de ismét képesek leszünk a mindennapok apróságait is értékelni.

Adatok:
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Oldalszám: 400 oldal
Megjelenés: 2018. június 01.
Méret: 200 mm x 125 mm x 50 mm
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789632937519
Link: https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/romantikus-irodalom/lantmadar