2017. október 17., kedd

Átadták az idei nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjakat

Átadták a 2017-es nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjakat kedden Budapesten, az idén tizennyolc középiskolás részesült az elismerésben.

    Az ösztöndíjakat jelképező okleveleket Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, valamint Fülöp Attila helyettes államtitkár adta át.
    Soltész Miklós az ünnepségen arról beszélt, hogy az ösztöndíj 2011-es alapítása óta 101 diák részesülhetett ilyen támogatásban.
    Közölte, ma Magyarországon különböző nemzetiségi köznevelési intézményekben több mint 15 ezer gyereket, fiatalt nevelnek, illetve tanítanak.
    Az ösztöndíj segíti a célok elérését, de az nemcsak az ösztöndíjasoknak szól, hanem a tanároknak is, akik ma Magyarországon a nemzetiségi nyelvoktatásban "hatalmas nagy feladatot vállalnak" - mondta Soltész Miklós.
    Az ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban arról beszélt, hogy Ukrajna egy teljes mértékben elfogadhatatlan jogszabályt hozott. Nem vették tudomásul, hogy az országuk attól nem lesz kevesebb, ha egy ott élő nemzetiség megkap minden jogot és lehetőséget - mondta Soltész Miklós, majd kijelentette: azt kell üzennünk - akár az ösztöndíjjal, akár a magyarországi nemzetiségi intézményekkel -, hogy attól még, hogy valaki valamelyik nemzetiséghez tartozik, jó állampolgár lehet.
    A meghirdetett nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjra pályázni jogosult 22 iskola közül 19 küldött be összesen 30 pályázatot. A pályázók közül egy jelölt nem felelt meg a jogszabályban foglalt követelmények egyikének.
    Az ösztöndíjat elnyert diákok az érettségi vizsgát megelőző két tanévben - azaz 2017 szeptemberétől 2019 júniusáig - húsz hónapon keresztül havi 60 ezer forintban részesülnek.
    Az ösztöndíj folyósításához jó tanulmányi eredmények, versenyeken szereplés, valamint a nemzetiségi közösségben végzett tevékenység szükséges.
    A 2011-ben megalapított ösztöndíj célja, hogy támogassa a nemzetiségek egyikéhez tartozó kiemelkedő képességű középiskolás tanulókat abban, hogy felsőfokú oktatási intézményben tanuljanak tovább.

MTI 2017. október 17., kedd 14:52