2017. október 20., péntek

Jodi Picoult – Egyszerű igazság

Ennek a könyvnek a története megkapó, és sok esetben felkavaró. Ahogyan azt már az írónőtől megszokhattuk, a csattanó után is van csattanó, amely igazán megvilágítja a mű címét. Hiszen az igazság a legtöbb esetben rettenetesen egyszerű dolgokra vezethető vissza.

Az íróról:
„Jodi Picoult ünnepelt bestsellerszerző az Egyesült Államokban. Eddig megjelent tizenhat regényével számos díjat nyert, kötetei rendszeresen vezetik az irodalmi ranglistákat. Az Athenaeum Kiadó gondozásában megjelent A nővérem húga (2006), Elrabolt az apám (2007), Tizenkilenc perc (2008) és Szívtől szívig (2009) hazánkban is nagy sikert aratott. Jodi Picoult három gyermekével, férjével, három spánieljével New Hampshire-ben él.” (Libri, 2017)

A műről
„Egy békés Pennsylvania állambeli amis kisvárosban halott újszülöttre bukkannak egy elhagyatott istállóban. A rendőrségi nyomozás során egyéb szörnyű titkokra is fény derül, és a közösség élete pillanatok alatt pokollá változik. A bizonyítékok a tizennyolc éves és hajadon Katie Fisher ellen szólnak, aki látszólag titokban szülte meg gyermekét, majd megölte az ártatlant. A nagyvárosi életből kiábrándult Ellie Hathaway ügyvéd elvállalja Katie védelmét, megpróbál utat találni az idegen kisváros lakóinak szívéhez, miközben nem is sejti, hogy olyan területre téved, ahol semmi sem az, aminek látszik, ahol nem csak egy igazság létezik, és ahol a bűnhődés és a feloldozás nem az ítélőszék kezében van. Ellie egyre jobban belegabalyodik a szövevényes ügy hálójába, miközben saját félelmeivel is szembe kell néznie, mikor egy férfi tűnik fel a múltból, rég eltemetett érzéseket, vágyat és szenvedést hozva magával...

Az Egyszerű igazság torokszorító lélektani dráma és rejtélyekben gazdag krimi egyben, Picoult egyik legjobbja.”

Azért szeretem az írónő könyveit, mert sokféle kérdésen tud közben elmélkedni az ember, amikor a könyveit olvassa. Ez erre a könyvre is igaz. A krimi része is rendkívül érdekes, itt nem feltétlenül a nyomozati részével ismerkedhetünk meg az amerikai igazságszoláltatásnak, hanem a védelem és a vád felépítésének, a tanúskodásoknak és a bírósági tárgyalásoknak a hátterével. A történet pikáns felütéssel indul, miszerint a sztárügyvéd saját párkapcsolati és belső etikai aggályai miatt látogat „haza” nagynénjéhez, ahol pillanatok alatt belecsöppen egy számára korántsem kedvező perbe. Ám a lelkiismeret nagy úr, és a család mindenképp az első az ember életében. Külön érdekessége a könyvnek, hogy bepillantást nyújt egy, az általunk megszokottól eltérő vallási kultúra mindennapjaiba, amely a történet szempontjából is igen fontos. Az amisok, azaz egyszerű emberek, akik két kezükkel termelik meg a napi betevőt és igyekeznek jó keresztények lenni. Az a véleményem, hogy sokat lehet tanulni ebből az életvitelből és nézőpontból, még ha ragaszkodunk is az elektromos áramhoz, kütyükhöz és korunk vívmányaihoz (és ez nem baj, csak egy döntés). Döntéseinkért pedig vállalni kell a felelősséget, akár tetszik, akár nem.
Bevallom, kicsit nehéz erről a könyvről írnom, mert az a benyomásom, hogy ahhoz, hogy tiszta képet kapjak róla, el kell olvasnom még egyszer. Ez ne riasszon el senkit a könyv elolvasásától, mert annál nincs jobb, amikor egy könyv újbóli elolvasása újabb és újabb értelmezéseket ad számunkra.
Ha szeretsz emberi sorsokról olvasni, akkor mindenképpen ajánlom figyelmedbe ezt a könyvet. Személy szerint Ellie, az ügyvédnő személyes érzelmei és a felépített profi karaktere volt az, amely a leginkább magával ragadott, mert nagyon kíváncsi voltam, hogy miként fogja a munkáját elvégezni és milyen motiváció hajtja belülről. Lehet, hogy az az életstílus kissé távol áll a saját mindennapjainktól, azonban ez teheti még érdekesebbé a történetet. A történet felépítése egészen logikusnak tűnik, de csak azért, hogy az utolsó oldalon porrá zúzza mindazt a felépített logikát, aminek a könyv során végig nagyon szeretnénk elhinni. Mindannyian szeretjük zászlónkra tűzni az igazságot és harcolni érte, de ez nagyon nehéz, pláne úgy, ha azt hisszük, hogy az igazság egyszerű.

Laukó Zsófia

Adatok:
ISBN 978 963 293 714 4
Terjedelem: 484 oldal
Méret: 135 x 215 mm
Kötés: füles, kartonált
Ára: 3999 Ft
Megjelenés: 2017. 08. 21.
3. kiadás, új borítóval