2017. március 21., kedd

Neil Gaiman: Északi mitológia

Az északi népek mitológiájáról nem túl sok mindent tanítanak a magyar iskolában. A görög, római és a magyar mitológia sokkal hangsúlyosabban jelen van a hazai oktatásban. Pedig Thor pörölye, vagy éppen Odin sok műben felbukkan. Akik szeretnének rövid átfogó képet kapni a skandináv mitológiáról, olvassák el mielőbb Neil Gaiman művét!

Az elmúlt évben jelent meg Neil Gaiman Kilátás az erkélyről című kötete. Érdekes olvasmány volt, sok minden kiderült belőle Neil Gaimanról. Azonban én leginkább a regényeit szeretem. Amikor meghallottam, hogy februárban érkezik az újabb Neil Gaiman kötet, megörültem. Talán most. Talán egy, az Amerikai istenekhez hasonló remek, fantasy regény érkezik. Sajnos tévedtem. Az Északi mitológia még mindig nem a várva várt új Gaiman regény.
Az egymással összefüggő, önálló történetekből álló könyv, amolyan "klasszikusok újratöltve", azaz Gaiman a ma emberének újra elmeséli az északi mondákat.
„A skandináv mitológiában számos isten és istennő szerepel, közülük sokakkal találkozunk ebben a könyvben. A legtöbb történet azonban két istenről szól, Odinról és a fiáról, Thorról, valamint Odin vértestvéréről, a Loki nevű déróriásról, aki Asgardban él az Ázokkal.”
A kötet remek összefoglalója az északi mondakörnek. Rövid, szórakoztató, olvasmányos. Gaiman rajongóinak és azoknak is jó választás e könyv, akik szeretnének megismerkedni Odin és az északiak történeteivel.

Fülszöveg
Egy új klasszikus: a jól ismert skandináv mítoszok a történetmesélés nagymestere, Neil Gaiman elképesztő átiratában.
Az ősi történetekből Gaiman regényszerű ívet kovácsol, kezdve a kilenc világ legendás megteremtésével, majd sorra veszi a félistenek, törpék és óriások tetteit. Például Thor pörölyének ellopását, aki ezután kénytelen nőnek öltözni – ez az ő szakállával és étvágyával nem kis feladat –, és úgy visszalopni. De elmeséli a legmeghatóbb történetet is, amikor Kvasir, a legbölcsebb isten véréből megfőzik azt a sört, amely aztán létrehozza a költészetet. A számtalan kaland Ragnarökkel, az istenek alkonyával, új idők és emberek születésével zárul.
Gaiman keze alatt a régi poros mítoszok újra élettel telnek meg. A regény mesteri és szellemes prózája kiemeli az istenek versengő énjét, megmutatja hajlamukat arra, hogy átverjenek másokat, és őket is átverjék, valamint megismerteti az olvasót azzal a tulajdonságukkal, hogy a szenvedélyt mindig hagyják felülkerekedni a józan eszükön.
A szerzőről
Neil Gaiman több regényt írt már gyerekeknek és felnőtteknek is. Ezekért számos díjat nyert, köztük a legrangosabbnak számító Hugót és Nebulát, illetve A temető könyve mindmáig az egyetlen az irodalomban, ami a Newbery- és a Carnegie-medált is megkapta. Emellett a legismertebb művei közé tartozik még a Coraline, a Sosehol, az Amerikai istenek és az Óceán az út végén.

Adatok
  • Cím: Északi mitológia
  • Szerző: Neil Gaiman
  • Kiadó: Agave Könyvek Kft.
  • Fordító: Pék Zoltán
  • Műfaj: fantasy
  • Borítóár: 3280 Ft
  • ISBN: 978 963 4192 32 9
  • Terjedelem: 208 oldal
  • Kötés: puhakötés ragasztva
  • Megjelenés: 2017.02.07.


Link: