2017. március 19., vasárnap

Jack Campbell: Vakmerő

Az elveszett flotta című katonai sci-fi sorozat nyitó kötetét 2015-ben adta ki a Gabó Kiadó „Rendíthetetlen” címmel. A „Vakmerő” című folytatás a napokban érkezett meg a hazai könyvesboltokba.
A Rendíthetetlenben legjobban az űrcsatákat szerettem. Jó volt olvasni a plasztikusan megjelenített, valósághűnek tűnő csaták leírását. Az egészen érződött a szerző katonai hozzáértése, és képes volt mindvégig érdekes, izgalmas maradni. A második kötet kapcsán a fő kérdés az volt, hogy meg tudja-e tartani az első rész pozitívumait?
A Vakmerő közvetlen folytatása a Rendíthetetlennek, azaz a Kalibánnál kivívott győzelem után a Szövetségi Flotta folytatja az útját „hazafelé”. Az ugrópontból kilépve minden egyszerűnek tűnik, azonban ez csak a látszat. A Szindikátusiak egy sor kellemetlen meglepetéssel várják a Szövetségi Flottát.
Az izgalmas kaland tehát ott folytatódik, ahol az első rész véget ért. A jól és hihetően megírt űrcsatákban most sincs hiány. A szerző úgy képes szakszerű és hiteles maradni, hogy közben érthető is. Sem a technikai, sem a katonai részeknél nem nyomja agyon az olvasókat nehezen érthető szakszövegekkel, ahol szükséges érthetően magyaráz. A történet egy szálon halad, csak annyit tudunk, amit a főszereplő is tud. Az ő szemével követhetjük az eseményeket, az ő gondolatait ismerhetjük. Amikor általa ismeretlen technológiával találkozik, megkérdez egy szakembert (pl.: „Hogyan működik a hiperkapu? Mi történik az úton lévő hajókkal, ha egy hiperkapu megsemmisül?”), aki a legnagyobb tisztelettel elmagyarázza a főnökének úgy, hogy ő is megértse.
Ezzel a történetmesélő technikával a szerző eléri, hogy az olvasó könnyedén beleélje magát a történetbe. Engem is magával ragadott a regény, izgultam a főhősért, vigyorogtam a szerző humorán.
Jack Campbell remekül eltalálta az akció – tervezés – intrika arányát. Az űrcsatákban különösen fontos szerepet játszik az idő. A fény terjedési sebességét és a távolságot figyelembe véve az ellenséges hajó már máshol lehet, mint az észlelés pillanatában. Ez a körülmény rengeteg taktikai és stratégiai kérdést vet fel. Nem elég látni az ellenfelet, célozni és lőni. Azt is ki kell találni, hogy mit lép, ha észleli a felé tartó hajókat, lövedékeket.
A parancsnok gondolatait ismerve nem „a jobbra kitérő hajó” manőverét „láthatjuk”, hanem a miérteket is. Tudjuk, hogy miért így lépett „Black Jack” Geary, sőt adott esetben azt is tudjuk, mitől tart a flottakapitány.
Az akció/harcérintkezés mellett az emberi tényezőnek is fontos szerep jut. Van olyan parancsnok, aki isteníti és tévedhetetlennek tartja „Black Jack” Gearyt, és van, aki alkalmatlannak, de van olyan is, aki inkább átvenné a flotta irányítását. A katonák belső torzsalkodása mellett tovább bonyolítja a helyzetet, a jelenlévő politikus, akinek szintén megvannak a maga tervei. Ráadásul a flotta egy része elsősorban hozzá lojális. Ennyi játszma már önmagában is elég lenne, de Jack Campbell nem hagyja ki a női-férfi játszmákat sem.
Összességében nekem nagyon tetszett Az elveszett flotta második része. Igazán szórakoztató, olyan, amely képes magába szippantani. Bízom benne, hogy mielőbb olvasható lesz magyarul is a sorozat többi része.

Fülszöveg
A Szövetség már egy évszázada vívja háborúját a Szindikátus Világokkal szemben. Flottája csapdába esett az ellenséges terület szívében, és John „Black Jack” Geary flottakapitányra hárult a feladat, hogy a hajóit visszavezesse a biztonságba. Az út azonban hosszú és veszedelmekkel teli, és a flottát nem csupán a szindikátusiak túlereje, de egy belső lázadás is fenyegeti.
Adatok
·         Kötés Fűzött
·         Fordította Tamás Gábor
·         ISBN 9789634064039
·         Kiadási év 2017
·         Oldalszám 368
·         Sorozatok Az elveszett flotta
Kedvezményes vásárlás