2017. február 2., csütörtök

A magyar nyelv nagyszótára


- Bemutatták A magyar nyelv nagyszótára hatodik kötetét, valamint online változatát szerdán Budapesten. Az eseményen Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke elmondta: a magyar nyelvtudomány nagy adósságát törleszti a húsz kötetesre tervezett sorozat.
    Más, illékonynak bizonyuló tudományos eredményekkel szemben A magyar nyelv nagyszótára az örökkévalóságnak készül - fűzte hozzá az akadémia elnöke, aki úgy vélte: a nyelv megértése, használata és művelése a szótárral kezdődik, ezért hatalmas a munka, amelyet a szótár készítőinek el kell végezniük.
    "Törekedniük kell a teljességre, a tudományos szemlélet érvényesítésére, az értékmentésre és arra, hogy hiteles pillanatfelvétel készüljön a folyton változó nyelv állapotáról. Miközben tisztában vannak azzal is, hogy az élő nyelv tengerének minden cseppjét nem lehet megragadni, sem nyomtatott, sem digitális formában nem lehet teljesen megőrizni"  - fogalmazott Lovász László, aki emlékeztetett arra is: a Magyar Tudományos Akadémiát eredetileg a magyar nyelv művelésére alapították.
    Kenesei István, a sorozatot gondozó MTA Nyelvtudományi Intézet vezetője hangsúlyozta: a hatodik kötettel a sorozat oldalszáma hétezerre, az összes szócikk száma több mint 15 ezerre nőtt, utóbbiak összesen csaknem 50 ezer jelentésegységet tartalmaznak, 170 ezer példamondattal illusztrálva. A szótári címszavakat több mint 60 lektor ellenőrzi a tudomány legkülönfélébb területeiről.
    "Egyszerű kutakodásnál nekem mint szürke, mezei felhasználónak, egyetlen szempontom lehet. Akkor fogom a nagyszótárt használni, ha informatívabb, mint a Google-keresés" - fogalmazott Péterfy Gergely író, aki szerint a nagyszótár az alapossággal, a tudomány humanizmusával és bölcsességével nyer az online keresőkkel szemben.
    "A nagyszótár szócikke maga is irodalom. Kiterjesztett katalógusirodalom, amely úgy válogatja össze az idézeteket, hogy azok a puszta összességüknél lényegesen tágabb jelentést nyernek. Egymásra mutatnak, ironikusan, játékosan felülírják egymást. És nem utolsó sorban . a szócikk állást foglal olyan esztétikai, világnézeti, végső soron politikai vitákban, amelyek a mai létezésünket meghatározzák" - mondta el a szerző, aki méltatta a szótár kivételesen sokoldalú és korszerű szemléletét is.
    A nagyszótárak olyan egynyelvű, általános értelmező szótárak, amelyek történelmi távlattal rendelkeznek, mindig korpusz alapján dolgoznak - vagyis konkrét szövegeket gyűjtenek össze alapanyagként, és ezek adatainak elemzésével készítenek szócikkeket -, valamint számos rétegnyelvből válogatnak a szépirodalomtól a köznyelven keresztül a szlengig - mutatott rá Ittzés Nóra, a sorozat főszerkesztője.
    Kitért arra is, hogy a szótár cikkei egyebek mellett nyelvtani információkat, lexikai minősítést, gyakorisági mutatót, valamint az adott címszó hangalaki és grammatikai alakváltozatait is tartalmazzák. A kötet foglalkozik a frazémákkal, vagyis állandósult szókapcsolatokkal, valamint új grammatikai elemzéseket is kínál, a korábbi kötetekhez képest pedig új szócikktípusként megjelent benne a bokrosítás.
    Az eseményen bemutatták A magyar nyelv nagyszótára online változatát is. Mint Merényi Csaba informatikus elmondta, a www.nagyszotar.nytud.hu címen elérhető online szótár mind a hat eddigi nyomtatott kötet teljes anyagát tartalmazza, egységesen kereshető formátumban. Az online szótár használatát dinamikus súgó segíti, és a szócikkeken keresztül közvetlenül hozzá lehet férni a szótár alapjául szolgáló nyelvi adatbázisokhoz is.


MTI 2017. február 1., szerda 16:50
Kép: http://nagyszotar.nytud.hu/index.html