2017. február 2., csütörtök

JOHN SCALZI: VÉNEK TÖRTÉNETEI ÉS MÁS ÍRÁSOK

A Vének háborúja egészen kiváló sci-fi. Nem is csoda, hogy John Scalzi megírta a folytatását, és még párhuzamos történetet is készített. A most megjelent kötet két olyan nagyobb lélegzetű novellát (A Perry-átirat: Kérdések egy katonához, A Sagan-átirat: Napló) tartalmaz, amely ebben a világban játszódik. A kötet második felében pedig Scalzi tizennyolc rövid, humoros sci-fi történetét olvashatjuk.

A Vének háborújához kapcsolódó két novelláról nekem a fűszer jut eszembe. Amikor egy kiváló ételhez új fűszert keverünk, lesznek, akik lelkesen tapsolnak: „csodás kiegészítő”, „így lett tökéletes a mű”. Persze olyanok is lesznek, akik szerint, így már „túl csípős/sós/édes vagy éppen keserű”.
Úgy gondolom, akiknek tetszettek a regények, érdemes egy próbát tenniük ezzel a kötettel is. Valószínűleg „ízleni fog” ez a kis kiegészítés is. Ha mégsem, az Ötpercesek című gyűjtemény miatt önmagában is érdemes kézbe venni ezt a kötetet.
Nekem a könyv második fele jobban tetszett, mint a Vénekhez kapcsolódó írások. Az Ötpercesek mindegyike egy-egy jó ötletre épül. Némelyikből akár regény is lehetett volna, de ebben a rövid műfajban nagyon érdekesek voltak.

Fülszöveg
John Perry százados Újgoa község polgáraival találkozik a Huckleberry kolónián, és a Véderő személyi állományának mindennapi életével kapcsolatos kérdésekre válaszol. Jane Sagan AgyGép naplójába betekint a Belbiztonsági Parancsnokság Információ-visszanyerési és Értelmezési csoportfőnöksége, és váratlan dolgokra bukkan.
John Scalzi e két novellája a Vének háborúja és a Szellemhadtest idején íródott, és a rajongók több éve tartó kitartó lelkesedésének köszönhetően most magyarul is megjelenhetnek, ezáltal teljessé téve az évezred legnépszerűbb military sci-fi univerzumát. A kötetben ráadásul ezek mellett megtalálható az Egyesült Államokban idén nyáron kiadott Ötpercesek című gyűjtemény is, ami Scalzi tizennyolc rövid, humoros sci-fi történetét tartalmazza az elmúlt 25 évből, főszerepben többek közt a joghurt világuralmával, vagy Plutóval, aki mindent kitálal az elvesztett bolygó státuszáról, és négy mesterséges intelligenciával, akik elmagyarázzák, hogy egyáltalán nem akarják az emberiség végét.

A szerzőről
John Scalzi az ezredforduló után feltűnt sci-fi írók nemzedékének termékeny és invenciózus tagja. A Vének háborúja az első műve, mára kultkönyvvé vált, és további négy része jelent még meg. Scalzi szakmai elismerését jelzi, hogy 2010-ben megválasztották az Amerikai Science-Fiction és Fantasy Írószövetség elnökévé.

Adatok
Cím: Vének történetei és más írások
Szerző: John Scalzi
Fordító: Pék Zoltán, Farkas István
Műfaj: sci-fi
ISBN: 978 963 4191 96 4
Terjedelem: 208 oldal
Kötés: puhakötés ragasztva
Megjelenés: 2016.11.03.
Kiadó: Agave Könyvek Kft.
Borítóár: 2680 Ft